Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tekort wijkverpleegkundigen maakt indicatienorm lastig’

De nieuwe normen voor indicatiestelling door wijkverpleegkundigen zijn lastig uit te voeren, want de komende jaren ontstaat een tekort van meer dan vijfduizend hbo-wijkverpleegkundigen. Dat zegt brancheorganisatie ActiZ naar aanleiding van de nieuwe normen voor indicatie, opgesteld door Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.
‘Tekort wijkverpleegkundigen maakt indicatienorm lastig’
Foto: ANP

Beroepsorganisatie V&VN heeft begin juli het zogenoemd “normenkader voor de indicatiestelling door de wijkverpleging” gepubliceerd. Dit normenkader is bedoeld voor (wijk)verpleegkundigen die vanaf 1 januari 2015 zelf indiceren voor “verpleging en verzorging zonder verblijf”, de zorg thuis dus. Staatssecretaris Van Rijn heeft toegezegd om 6,3 miljoen euro uit te trekken om nieuwe wijkverpleegkundigen op te leiden en mbo-verpleegkundigen bij te scholen tot hbo-niveau.

De wijkverpleegkundige wordt vanaf 2015 in het basispakket van de Zorgverzekeringswet opgenomen. De wijkverpleegkundige gaat zelf indiceren. Lees ook het artikel over de ‘Wijkverpleegkundige in een nieuw jasje’ >>

Arbeidsmarkt

De nieuwe normen zijn goede maatregelen om de indicatiestelling door wijkverpleegkundigen vanaf 2015 te ondersteunen, vindt ActiZ. Maar de werkgeversorganisatie ziet grote problemen in de uitvoering, omdat ‘arbeidsmarktprognoses laten zien dat er de komende jaren een tekort van meer dan 5.000 hbo-wijkverpleegkundigen zal ontstaan,’ aldus ActiZ-directeur Aad Koster. Volgens Koster hebben zorgaanbieders ook tijd nodig om voldoende mensen op te leiden voor 2015.

Indiceren

Wijkverpleegkundigen gaan vanaf 2015 zelf de zorg indiceren, V&VN heeft daarvoor een normenkader gemaakt. ActiZ had liever gezien dat eerst ervaring wordt opgedaan met het normenkader voor indicatiestelling in een testfase: ‘Om te kijken hoe de indicatienormen in de praktijk uitwerken.’

Extra geld

Staatssecretaris Martin van Rijn is minder beducht voor een tekort aan wijkverpleegkundigen. Hij kondigde in het Kamerdebat vorige week aan dat er 3000 tot 3500 nieuwe wijkverpleegkundigen bij komen en trekt geld uit voor hun opleiding. Hoeveel nieuwe wijkverpleegkundigen de komende jaren nodig zijn met de verschuiving van AWBZ-zorg naar de nieuwe Zorgverzekeringswet (Zvw) is volgens V&VN nog onbekend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.