Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Suïcide leidt niet tot nieuwe suïcide’

Het is niet waar dat zelfdoding leidt tot nieuwe gevallen van zelfdoding. Dat betoogt psychiater Wouter van Ewijk van het VU medisch centrum in een toespraak die hij donderdag houdt in het Haarlemse museum Het Dolhuys.
'Suïcide leidt niet tot nieuwe suïcide'

Toen begin oktober Antonie Kamerling een eind aan zijn leven maakte, was de verwachting dat het aantal zelfdodingen zou stijgen. Maar volgens Van Ewijk, wijst niets daarop. ‘Dat is eigenlijk altijd zo. Na de dood van popidool Kurt Cobain in 1994 ging ook het verhaal dat jongeren over de hele wereld zijn voorbeeld hadden gevolgd. Ik heb het uitgezocht, maar het blijkt niet zo te zijn.’

Emo-cultuur
Wel blijkt uit de literatuur dat jongeren in gesloten eigen culturen elkaars voorbeeld kunnen overnemen als het om zelfdoding gaat. ‘In Engeland is er onder jongeren een beweging zichtbaar geweest binnen een gesloten emo-cultuur: De ene zelfdoding bleek anderen aan te zetten hetzelfde te doen.’ Volgens Van Ewijk gaat het niet om grote getallen.

Hulp
Hij vindt het belangrijk dat mensen die aangeven zelfdoding te overwegen, hulp krijgen en ook met elkaar over hun problemen kunnen praten. Het is volgens hem ook belangrijk dat de media er geserreerd over berichten. ‘Dus niet in geuren en kleuren vertellen hoe de zelfdoding is gebeurd.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neemhier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

1 REACTIE

  1. Mij stoort de bewering dat zelfdoding of neiging daartoe wanneer dat in de publiciteit komt niet door zou werken bij anderen om soortgelijk gedrag te ontwikkelen. Sociaal psychologisch en sociologisch onderzoek wijst op het tegendeel.
    Uit mijn eigen ervaring in de psychiatrie bijvoorbeeld weet ik dat zelfdoding bij patiënten ‘besmettelijk’ kon zijn en dat extra alertheid van de hulpverleners goed was en problemen voorkwam.
    Ook maatschappelijk lijkt me dergelijke zorgzame aandacht op zijn plaats.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.