Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Strenge regels gemeenten over opvanghuizen’

Een groeiend aantal gemeenten eist dat er in (geheime) opvanghuizen voor bedreigde vrouwen alleen vrouwen kunnen wonen die uit de directe omgeving komen. Een woordvoerder van de landelijke Federatie Opvang bevestigde maandag een bericht van die strekking in Trouw.
'Strenge regels gemeenten over opvanghuizen'

Volgens hem nemen de eisen voor de geheime opvang  de laatste tijd toe en kunnen vrouwen en hun kinderen in de problemen komen als hulpverleners die ‘regionale eis’ opvolgen. ‘Maar soms is het voor de veiligheid van de vrouw en haar kinderen beter dat ze in een andere regio worden opgevangen.’

Subsidie

Volgens de woordvoerder komen de gemeenten met die eis omdat er anders moeilijker is de kosten te verhalen. Trouw meldt dat in Rotterdam in de subsidiebeschikking staat dat driekwart van de vrouwen uit de eigen regio moet komen. De gemeente Zoetermeer wil bijvoorbeeld dat de opvang bij voorkeur alleen voor Zoetermeerse vrouwen open is.

Toegang

De Federatie Opvang zegt dat gemeenten in strijd handelen met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Daarin staat onder meer dat vrouwenopvang een landelijke functie is, waartoe elke vrouw toegang heeft, waar zij ook vandaan komt. Volgende maand houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de vrouwenopvang.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Trouw/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.