Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steun voor mantelzorger met videointerventie

Mantelzorgen voor een huisgenoot of partner met dementie is ontzettend zwaar. Misverstanden, irritatie en frustratie liggen op de loer. Hulp van een videointerventie-methode kan de sfeer thuis verbeteren.
<p>Het videotraject kan bestaan uit meerdere sessies
Het videotraject kan bestaan uit meerdere sessies

Het idee is gebaseerd op de methode VIO (Video Interventie in de Ouderenzorg) die bij Stichting De Wever uit Tilburg is ontwikkeld. Nu is deze methode geschikt gemaakt voor mantelzorgers in de thuissituatie. De methode houdt in dat een VIO-begeleider korte opnames maakt (hooguit 10 minuten) van huiselijke momenten en interactie tussen de mantelzorger en de partner. Uiteraard begint het traject met een kennismakingsgesprek waarin de knelpunten worden besproken.

Mantelzorgers vinden dat de casemanager dementie zich vooral moet richten op de demente cliënt, blijkt uit een meting van NIVEL en stichting Geriant. Zij adviseren: de mantelzorg heeft weinig oog voor eigen ondersteuning, let dus vooral ook op de mantelzorgers. Lees meer >>

Interactie

Later kijken de mantelzorger en de VIO-begeleider de beelden terug. De mantelzorger ziet hoe interactie verloopt en kan zo beter duiden wat er omgaat in zijn of haar naaste. De begeleider doet vervolgens suggesties voor verbeteringen die de mantelzorger kan uitproberen. Het traject kan bestaan uit meerdere van deze sessies, net zolang de mantelzorger voldoende ideeën heeft om met voorkomende problemen om te gaan. Volgens de ontwikkelaars zijn hiervoor gemiddeld drie tot vier sessies voldoende.

Kosten

Deze dienst is in heel Nederland verkrijgbaar. Zonder een indicatie kost een traject 500 euro, maar met een indicatie kunnen de kosten variëren van gratis tot het mogelijk inzetten van het persoonsgebonden budget. Lees hier meer over VIO voor mantelzorgers >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.