Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stefan Groothuis kreeg depressies na olympisch goud: ‘Ik had mijn gedachten niet onder controle’

Van topschaatser naar werkvoorbereider in de bouw, regelmatig gehinderd door stevige depressies. Olympisch schaatskampioen Stefan Groothuis heeft met hangen en wurgen geleerd met zijn kwetsbaarheid te leven. 'Ik houd mijn depressie natuurlijk zoveel mogelijk bij de kinderen weg, maar ik praat er soms ook met hen over.'
Stefan Groothuis werd in 2014 olympisch kampioen op de 1000 meter, maar worstelde daarna met depressies. '‘Nu weet ik dat mijn belangrijkste levensdoel is: een goede vader te zijn.' Foto ©: Carilijne Pieters
Stefan Groothuis werd in 2014 olympisch kampioen op de 1000 meter, maar worstelde daarna met depressies. '‘Nu weet ik dat mijn belangrijkste levensdoel is: een goede vader te zijn.' Foto ©: Carilijne Pieters

‘Ik won aardig wat medailles, alleen op het WK en op de Olympische Spelen was ik in mijn zeventienjarige schaatscarrière vaak vierde. Er was altijd wat; griep, een doorgesneden achillespees, ziekte, koorts. Tijdens het trainingskamp in 2010 ging het ineens helemaal mis. Na één uur ben ik weggerend, het denken over alles wat er speelde, hield in mijn hoofd niet op. Ik sliep al wekenlang niet meer. Ik riep: “Sluit me maar op, dit gaat

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.