Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds meer eenzame ouderen: moeten de verzorgingshuizen terug?

Achthonderd verzorgingshuizen sloten in 2013 hun deuren. Ouderen moeten langer thuis wonen met behulp van mantelzorgers en zorg, werd het motto. Maar een grote groep ouderen is eenzaam en kan zichzelf niet goed redden. Politici pleiten voor de terugkeer van de verzorgingshuizen. Een goed idee? Of ligt de oplossing toch in de wijk?
Voor het voortbestaan van verzorgingshuizen is de afgelopen 40 jaar in meerdere perioden flink actie gevoerd. Dit was tijdens een manifestatie in de Utrechtse Jaarbeurs in 1993, toen verzorgingshuizen moesten worden omgevormd tot de nu bekende woon-zorg-complexen. Om dit tegen te houden werd de actieweek 'Handen af van het verzorgingshuis' georganiseerd. Foto Raymond Rutting / ANP.

Moeten de verzorgingshuizen weer terug? Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde, moet er niet aan denken. ‘Waarom zijn die instellingen verdwenen?’, fulmineert hij aan de telefoon. ‘Omdat het instituut bepaalde hoe je moest leven. En daar heeft toch niemand behoefte aan. Je wilt toch meester zijn over je eigen leven? En dat raak je kwijt in een verpleeg- of verzorgingshuis.’

‘Ook veel eenzaamheid in verpleeghuizen’

Westendorp erkent dat sommige ouderen die

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.