Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Spoedpoli voor mensen met verward gedrag is win-winsituatie’

Waar voorheen mensen in een acute psychiatrische crisis nogal eens naar het politiebureau gebracht werden, heeft GGZ Drenthe een spoedpoli voor mensen met verward gedrag en acute psychiatrische problematiek. De mensen met verward gedrag kunnen opgehaald worden door de psycholance, een ambulance speciaal ingericht voor psychiatrische patiënten en bereden door gespecialiseerde verpleegkundigen.
Foto: Picscout

De spoedpoli in Assen is opzoek naar structurele financiering. Deadline: 31 maart 2019. De poli bestaat sinds maart 2017 en ving zo’n zeshonderd patiënten op per  jaar. ‘In sommige gevallen is een bezoek aan de spoedpoli voldoende om problemen te verhelpen’, volgens Janneke Wilpshaar, communicatieadviseur bij GGZ Drenthe.

Win-win

‘De spoedpoli is een win-winsituatie’, zegtWilpshaar. ‘Het is een aanwinst voor de patiënten, omdat zij sneller de juiste hulp krijgen. In de politiecel verergerde hun situatie vaak. En het is winst voor de politie. Het opvangen van iemand met acute psychiatrische problematiek is niet hun taak, of specialiteit. Nu kunnen ze sneller door met hun politietaken.’

Het congres Mensen met verward gedrag richt zich op het verder uitbouwen van persoonsgerichte aanpak en het borgen daarvan, in samenwerking met ketenpartners. Je krijgt inzichten in de mens áchter de E-33 melding en handvatten voor een effectieve aanpak. Meld je hier aan.

Unieke samenwerking

Verwarde personen met acute psychiatrie komen niet alleen via de psycholance op de poli. Als het mogelijk is worden ze door familie of kennissen gebracht. Als de psycholance niet ter beschikking is, er is er immers maar één in de hele provincie, kan de ambulance bijspringen of desnoods toch de politie. Meldingen van mensen met verward gedrag en vermoedens acute psychiatrie kunnen via de 112-meldkamer of via de huisartsen, de GGD of de spoedeisende hulp van een ziekenhuis bij de spoedpoli terechtkomen. ‘Het aantal mensen met acute psychiatrie dat op de poli komt groeit, omdat huisartsen de weg steeds beter weten te vinden’, zegt Wilpshaar. Tevens is het vanwege deze unieke samenwerking dat er nu uitgezocht moet worden hoe deze poli structureel gefinancierd gaat worden. De spoedpoli wordt nu deels betaald door de Drentse gemeenten en deels door Zilveren Kruis.

Maximaal acht uur

Mensen kunnen maximaal acht uur op de spoedpoli blijven. Op de spoedpoli wordt iemand opgevangen door een verpleegkundige. Die onderzoekt door middel van speciale gesprekstechnieken wat de situatie is. Waar mogelijk bevragen ze ook de familie of kennissen. Eventueel volgt er een psychiatrische beoordeling door de crisisdienst. ‘Als iemand in de kliniek opgenomen moet worden, dan dat gelijk een deur verder, maar we proberen altijd te kijken of iemand thuis kan blijven’, aldus Wilpshaar. In Drenthe is er ook een mobiel crisisteam, die patiënten thuis tot drie keer per dag kunnen bezoeken.

Terug naar huis

‘Een substantieel aantal mensen met acute problemen gaan na een paar uur weer naar huis’, vertelt Wilpshaar. ‘Vaak met een vervolg afspraak voor ambulante hulp op zak. Als opname in een kliniek noodzakelijk is, zorgen we altijd voor een oplossing. Ook als onze kliniek geen bedden beschikbaar heeft. Dan bellen we net zo lang tot we ergens een plek gevonden hebben. Een klein deel van de patiënten gaat naar huis zonder verwijzing. Voor hen heeft de opvang op de spoedpoli de problemen verholpen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.