Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speciale dementietest voor oudere migranten

De Amsterdamse ziekenhuizen AMC en Slotervaart hebben samen met de Universiteit van Amsterdam een programma ontwikkeld waarmee kan worden getest of oudere migranten tekenen van dementie vertonen.
Speciale dementietest voor oudere migranten

Dertig studenten zijn getraind om het komende jaar in de vier grote steden ongeveer drieduizend migranten te onderzoeken. De onderzoekers denken dat dementie bij oudere migranten vaker voorkomt. Redenen hiervoor zijn dat zij gedurende hun leven doorgaans slechtere voeding hebben gehad en te maken hadden met slechtere gezondheidszorg. Oudere allochtonen hebben vaker te kampen met bijvoorbeeld suikerziekte en hoge bloeddruk. Het is bekend dat deze ziekten vaker dementie met zich meebrengen.

Plaatjes
De onderzoekers hebben een test met plaatjes ontwikkeld waarmee mensen die geen of gebrekkig Nederlands spreken toch goed kunnen worden onderzocht. Tot nu toe ontbrak het daaraan.

Geheugen
De ouderen worden via hun huisarts gevraagd mee te doen. De studenten ondervragen hen aan de hand van een computer die de plaatjes, bijvoorbeeld van een auto of een vliegtuig, laat zien. Een stem geeft in de taal van herkomst uitleg bij de test. De oefening duurt ongeveer een uur. De onderzoekers testen onder meer het geheugen van de migrant.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.