Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Sociaal werker heeft tijd nodig voor informeel netwerk

Bijna de helft – 43 procent – van de professionals in het sociale domein besteedt weinig tijd aan het organiseren van informele netwerken. Omdat ze te veel andere taken hebben, maar ook omdat in het wijkteam geen visie is op hoe je samenwerkt met andere partners in de wijk.

Op het tweede congres van het programma In voor Mantelzorg op 24 januari jongstleden ontbrak de sociaal professional en de welzijnssector. ‘En dat terwijl toch een belangrijke opdracht aan sociaal wijkteams is de samenwerken met informele zorg. Zij staan dichtbij zorgende inwoners en kunnen een belangrijke signaalfunctie invullen in situaties waar sprake is van mantelzorg.’ Aldus Anita Peters, adviseur Sociale Zorg bij Movisie.

Sociaal werker

De samenwerking tussen sociaal professional en de vrijwillige zorg lijkt erbij in te schieten, constateert Peters. Bijna de helft – 43 procent – van de professionals in een sociaal wijkteam besteedt weinig tijd aan het organiseren van informele netwerken. Het lijkt alsof professionals in het welzijnswerk de tijd en de ruimte niet vinden om de samenwerking op te pakken.

Sociale wijkteam

Deze week verschijnt de publicatie: ‘Sociale wijkteams en informele zorg, issues die spelen en oplossingen die werken’, een uitgave van onder meer Movisie vanuit het programma integraal werken in de wijk. De auteurs hebben uitgebreid gesproken met wijkprofessionals over hun samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers. Wat blijkt? Er zijn nog wel wat knelpunten die in de wijkteams spelen op het gebied van informele zorg. De publicatie bevat overigens veel praktische instrumenten voor professionals om de samenwerking met de informele zorg te verbeteren.

Competenties

Een aantal knelpunten zit professionals dwars in de samenwerking rond informele zorg, zo blijkt uit de publicatie van Movisie en anderen. Er is vaak geen tijd door de drukte in de wijkteams. Er is vaak ook geen visie op hoe je moet samenwerken met mantelzorgers. En het ontbreekt aan kennis over goede instrumenten om die samenwerking te beginnen. ‘Er zijn 3 belangrijke competenties nodig, zegt Anita Peters: ‘Werk samen met vrijwilligers en burgerinitiatieven vanuit gelijkwaardigheid. Communicatie – de taal die je gebruikt – is belangrijk. En tot slot: beschouw de samenwerking niet als iets extra’s naast de ondersteuning van cliënten, maar als een onderdeel van die ondersteuning. Het kan gebeuren dat de professional zelf er tijd aan over houdt.’

Welzijnsorganisatie

Anita Peters van Movisie constateert dat er te weinig tijd wordt uitgetrokken om te wennen aan het anders werken. ‘Bij wijkteams gaat veel aandacht naar het elkaar leren kennen. Het samenwerken met informele zorg vraagt om een leercultuur en daarmee ruimte om jezelf als professional nieuwe aanpakken en werkwijzen eigen te maken. ‘Ik vraag me af of gemeenten – als opdrachtgever aan welzijn – en welzijnsorganisaties zich realiseren wat dit grote veranderproces betekent voor de opdracht die je aan je professionals geeft én de randvoorwaarden die erbij horen. De transitie heeft een verandering van werken in gang gezet, die de professionals zich eigen moeten maken. Die verandering moet vooral tussen de oren van de sociale professional beklijven.’

Interventie

Welzijnsorganisaties moeten volgens Peters het voortouw nemen door een ‘leercultuur in de organisatie’ in te zetten. ‘Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op wat je doet, door interventies te bespreken in het team en door casusbesprekingen. De professional moet de nieuwe manier van werken in de praktijk brengen, maar daar is tijd en ruimte voor nodig.’

Transitie

We zijn al 2 jaar verder na de invoering van de nieuwe Wmo, had de transitie niet allang in het werk van de sociale professional ingeslepen moeten zijn? ‘Twee jaar is niks als het gaat om zo’n groot veranderingsproces’, zegt Anita Peters. ‘Als de samenleving echt wil werken aan de nieuwe scenario’s voor zorg en ondersteuning, met meer eigen regie en eigen kracht voor de cliënt, dan moeten professionals de tijd krijgen daar in mee te werken. Door te leren in de praktijk, organisaties moeten dat faciliteren.’

Meer info? Het werkboek met tips voor samenwerking informele zorg: Versterk de samenwerking met mantelzorgers>>

2 REACTIES

  1. De kop van dit stuk is misleidend. De Sociaal werker moet helemaal niet meer tijd 'krijgen', hij moet meer tijd 'nemen' voor informeel netwerk. Als je een vakman/vrouw bent dan zou je moeten weten dat je effectiever, kwalitatief beter bent als professional wanneer je werkt met informele netwerken. En als ze er niet zijn, ze dan dus organiseert rond mensen.
    Een heleboel sociaal werkers zijn gewoon hartstikke ineffectief bezig. Ze weten het, maar doen er niets mee. En maar langs cliënten hobbelen, mdo'tjes afklepperen en casusjes afwerken. En maar zuchten dat het zo druk is en dat ze niet aan dingen toekomen.

  2. Lees alle reacties
  3. Er is tijd en ruimte nodig om te samenwerken? Het begint inderdaad met je communicatie aanpassen aan diegene met wie je wilt samenwerken. Geen vaktaal richting de gemiddelde mantelzorger.
    Gelijkwaardigheid? Als je dat niet in je hebt richting wie dan ook, moet je misschien een ander vak gaan kiezen.
    Hoeveel tijd en ruimte kost dit? Geen cent!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.