Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten ben je bijgepraat

De afgelopen week gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Zo startte Amsterdam met het project Bijstand in één dag en een akkoord over loonsverhoging. Lees snel verder. In een paar minuten ben je helemaal bij van het laatste nieuws in het sociaal domein!
Het laatste nieuws in het sociaal domein
Het laatste nieuws in het sociaal domein lees je hier. Bron: Unsplash/Taras Shypka

Het laatste nieuws in het sociaal domein

Met deze week:

 • Amsterdam start project met Bijstand in een dag
 • Akkoord over loonsverhoging sociaal ontwikkelbedrijven
 • De Jonge roept op tot snelle oplossingen voor toegankelijkere verkiezingen
 • Verwey-Jonker onderzoekt participatie statushouders
 • Luister- en kijktip van deze week

Lees snel verder om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws in het sociaal domein.


Amsterdam start met project Bijstand in een dag

De gemeente Amsterdam gooit met ‘Bijstand in één dag’ de turbo erop, zodat daklozen binnen 24 uur een uitkering kunnen regelen. En niet alleen dat, het stadsbestuur wil het ook simpeler maken om vanuit de bijstand weer een nieuwe baan te vinden. Met deze ‘Bijstand in één dag’-proef wil de gemeente daklozen meer duidelijkheid en zekerheid te geven en ernstigere problemen voorkomen.

Meestal moeten mensen een vast adres hebben om een bijstandsuitkering aan te vragen. Maar dakloze mensen hebben dat meestal niet. Gelukkig denkt de wethouder van GroenLinks, Rutger Groot Wassink, dat ze dit probleem kunnen oplossen. ‘Als mensen dakloos zijn, kunnen ze een postadres van de gemeente krijgen. We hebben dat soort adressen ook.’ De proef Bijstand in één dag loopt van 1 november 2023 tot 30 april 2024.

Lees hier meer.


Akkoord over loonsverhoging sociaal ontwikkelbedrijven

Cedris, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden zijn het eens geworden over het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden voor mensen die werken bij sociaal ontwikkelbedrijven (cao Sociale werkvoorziening en cao Aan de slag). De regering wil geen extra geld geven aan gemeenten hiervoor. Daarom hebben de bedrijven zelf een oplossing bedacht om de grootste problemen voor nu aan te pakken. Dat meldt Cedris.

Volgens Cedris betekent dit dat het geld vanuit het Rijk dat eigenlijk bedoeld was om de tekorten bij sociale ontwikkelbedrijven aan te vullen, nu wordt gebruikt om werknemers fatsoenlijk te betalen. “Dit laat zien hoe belangrijk het is om nu iets te doen voor onze werknemers. We hebben echt een blijvende oplossing nodig, en daar moet de politiek in Den Haag nu eindelijk verantwoordelijkheid voor nemen,” zegt voorzitter Mohamed el Mokaddem van Cedris.

Wat houden de afspraken in?

 • Vanaf 1 januari 2024 gaat de vergoeding voor reiskosten omhoog van 10 naar 21 cent per kilometer. Dit geldt voor de cao Sociale werkvoorziening en de cao Aan de slag.
 • Werknemers die vanaf 1 december 2023 werken, krijgen als compensatie voor hun reiskosten van dit jaar eenmalig een bedrag van 75 euro.
 • In de cao Aan de slag worden de salarisschalen met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2023 aangepast. Werknemers die hieronder vallen, gaan iets meer verdienen. Ze krijgen ook een eenmalige uitkering van 500 euro bruto, afhankelijk van hun dienstverband.
 • Voor de cao Sociale werkvoorziening geldt dat de extra afspraken geldig zijn tot en met 2025. Werknemers die hieronder vallen, krijgen met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2023 een salarisverhoging. Vanaf 1 januari 2024 gaan de loonschalen boven het wettelijk minimumloon structureel met 50 euro omhoog.

Lees hier meer.


De Jonge roept op tot snelle oplossingen voor toegankelijkere verkiezingen

Stemmen is niet vanzelfsprekend voor meer dan 2 miljoen Nederlanders met een lichamelijke of (licht) verstandelijke beperking of voor mensen die moeite hebben met lezen. Hoewel veel gemeenten al werk maken van toegankelijke verkiezingen, zijn er nog verbeteringen mogelijk. Daarom roept minister Hugo de Jonge gemeenten op om De Tweede Kamerverkiezingen op 22 november en de Europees Parlementsverkiezingen van juni 2024 toegankelijk te maken voor iedereen. Dit meldt Rijksoverheid.

Lees ook ons verhaal over wat je als sociaal werker moet weten over stemmen met een LVB. Of het artikel over laaggeletterdheid signaleren.


Verwey-Jonker Instituut: Logeren in gastgezin via Takecarebnb helpt bij participatie statushouders

Misschien is het een beetje een open deur. Maar het is wat ons betreft het vermelden waard. Want in de tijd dat statushouders in het azc moeten wachten op een woning, hebben zij weinig contact met de Nederlandse samenleving en staat hun leven stil. Het logeren bij een gastgezin kan helpen om alvast de eerste stappen te zetten in participatie. Takecarebnb brengt statushouders in contact met gastgezinnen, waarna zij via de COA logeerregeling tijdelijk bij dit gezin kunnen verblijven. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht of en hoe logeren bijdraagt aan de participatie en integratie van statushouders. Lees hier het hele onderzoek.


Luistertip: Nieuwe podcast Movisie

Deze week lanceerde Movisie de tweede aflevering van hun podcast Ggz en het sociaal domein: samen voor de leefwereld’. In aflevering twee staan de herstelacademies in Rotterdam centraal. Aan het woord zijn Marrig van der Werf en Josse Weyers, beiden coördinator van één van de ‘Herstelacademies in de wijk’.


Kijktip: a House made of Splinters

In Amsterdam is deze week het IDFA (documentairefestival) gaande. NPO 2 Extra toont tijdens IDFA 2023 de oogst van IDFA 2022 met elke avond om 20.30 uur een topper uit de vorige editie. Een van die films is absoluut een kijktip voor de sociaal werker: A House Made of Splinters. Een groep Oekraïense vrouwen runt een tehuis voor kinderen die uit huis zijn geplaatst door geweld of alcoholmisbruik. De vrouwen creëren een warme plek voor deze kinderen, temidden van het door oorlog verscheurde oosten van Oekraïne.

Kijk de film hier.


Blik vooruit

Verkiezingsdebat over bestaanszekerheid: Meer dan geld. Met sprekers Esmah Lahlah, Daan de Kort en meer. Kijk hier voor meer informatie.

 • Toegang? Gratis, maar aanmelding verplicht
 • Het debat is ook te volgen via een livestream.
 • Zondagmiddag 19 november 2023 in Arminius, Rotterdam

 

Je bent weer helemaal op de hoogte van het laatste nieuws in het sociaal domein!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.