Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Signalen van slachtoffers loverboys vaak niet herkend’

Onder professionals en ouders heerst nog veel onwetendheid over loverboys, stelt Mariëlle Nollen van Humanitas Eindhoven. Ze hebben vooroordelen over hoe het slachtoffer en de dader er uit moeten zien. ‘Terwijl iedereen die verliefd kan worden, in principe ook een slachtoffer van een loverboy kan worden.’
'Signalen van slachtoffers loverboys vaak niet herkend'

Nollen traint vrijwilligers die preventievoorlichting geven over loverboys, jeugdprostitutie en seksueel overschrijdend gedrag. Daarnaast geeft ze voorlichting aan professionals in de zorg en op school. Niet altijd valt een meisje dat onzeker, verlegen of onpopulair is ten prooi aan de jonge pooiers. Bovendien zijn ook jongens het slachtoffer, zegt Nollen. ‘Daar is minder over bekend, omdat het taboe nog groter is.’ Hoewel het niet altijd eenvoudig is om een slachtoffer van een loverboy te herkennen, zijn de signalen er wel, legt Nollen uit.

Wegdromen
‘Voor de signalen geldt: ze zijn cumulatief. Niet ieder meisje dat spijbelt, is een slachtoffer van een loverboy. Er is een heel scala aan signalen waaraan een slachtoffer valt te herkennen.’ Spijbelgedrag, weglopen van huis en afwezig zijn door weg te dromen, zijn de voor de hand liggende signalen. ‘Ook een andere identiteit aannemen door andere taal te gebruiken of een andere kledingstijl wijzen op de invloed van een loverboy’, vervolgt Nollen. Het meisje krijgt andere vrienden en vertelt op het eerste gezicht ongeloofwaardige verhalen over dure auto’s en champagne. Of dat ze heeft gezien hoe een iemand vermoord of in elkaar geslagen is.

Sukkel
Zodra ouders of docenten deze signalen oppikken, adviseert Nollen ‘de deur open te houden’. ‘Veroordeel je dochter niet. Zeg niet dat het vriendje een sukkel is en verbied hem niet bij je thuis te komen.’ Wanneer er contact blijft, is het mogelijk om hulp te bieden. Nollen raadt docenten aan bij vermoedens naar een vertrouwenspersoon te stappen of een melding te maken bij het steunpunt huiselijk geweld (0900-1262626). ‘Ook moet er op school structureel voorlichting komen in de tweede en derde klas’, aldus Nollen.

Verzuim
‘Veel slachtoffers geven aan dat ze door geen enkele leraar zijn aangesproken. Terwijl zij er slecht uit zagen of vaak wegbleven’, vervolgt Nollen. Maria Mosterd, loverboy-slachtoffer en schrijfster van onder andere ‘Echte mannen eten geen kaas’, verloor onlangs een rechtszaak tegen haar school. De school zou volgens Mosterd haar moeder nooit hebben ingelicht over haar verzuim. Nollen stelt dat scholen hun absentiebeleid moeten aanscherpen. ‘Het kind op de huid zitten en meteen op het matje roepen bij spijbelen. Als alle scholen dat doen, zou dat geweldig zijn.’

Zoeken
Als burger heb je de morele plicht om hulp in te schakelen, vindt Nollen. Professionals mogen in deze situatie volgens haar niet een beroep doen op hun geheimhoudingsplicht. ‘Laat het slachtoffer vooral niet in de steek. Als ze merken dat vrienden, familie en politie naar ze zoeken, kan dat juist de aanleiding zijn om hulp te zoeken.’

Nollen spreekt 2 februari op het congres ‘Loverboy…ontmaskerd minder mooi’ over de aanpak van gedwongen prostitutie voor onderwijs en zorg.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.