Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SCP: ‘Respijtzorg wordt vaak pas ingezet als mantelzorger al overbelast is’

Het aantal ernstig belaste mantelzorgers is in drie jaar tijd gestegen van 380.000 naar 460.00. Dat blijkt uit het SCP-onderzoek naar informele zorg tussen 2014 en 2019. De groep overbelaste mantelzorgers ontbreekt het aan energie om respijtzorg aan te vragen, die de belasting zou kunnen verlichten. Twee derde van de Nederlanders vindt de zorg voor hulpbehoevende ouders meer een taak voor de overheid dan voor de familie.
foto AdobeStock

Het beroep op mantelzorgers nam de afgelopen jaren toe. Met name het aandeel mantelzorgers van mensen met psychische problemen groeide. Mantelzorgers zeggen dat de afstemming met professionals – zoals de thuiszorg – beter is. Maar de mantelzorgers die intensief helpen zeggen begrip en ondersteuning van deze professionals juist te missen. Dat zijn enkele opvallende resultaten van het SCP-onderzoek “Blijvende bron van zorg. Ontwikkelingen in het geven van informele hulp 2014-2019”.

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.