SCP: Meer aandacht nodig van professionals tegen eenzaamheid

Eén op de vijf mensen die gebruik maakt van de Wmo voelt zich zeer eenzaam. Steeds minder mensen denken dat ze in de toekomst hun sociaal netwerk kunnen inzetten voor hulp. Volgens Evert Pommer van het Sociaal en Cultureel Planbureau hebben hulpverleners meer tijd en ruimte nodig om het gesprek met cliënten te voeren over eenzaamheid.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
foto iStock

Eenzaamheid is tussen 2015 en 2017 toegenomen, concludeert het SCP in de rapportage Sociaal Domein 2017. Terwijl het beleid van gemeenten er juist op is gericht om eenzaamheid te verminderen. Opmerkelijk is dat tegelijk het aandeel 75-plussers dat huishoudelijke hulp en andere Wmo-voorzieningen gebruikt, is gedaald met 24%. ‘Een oorzaak voor grotere eenzaamheid zou kunnen zijn dat hulpverleners minder tijd hebben om met ouderen in gesprek te gaan’,  zegt Evert Pommer, een van de samenstellers van het rapport van het SCP.

Rapportage Sociaal Domein 2017

In de “Overall rapportage Sociaal Domein 2017: Wisselend bewolkt” noemen de auteurs drie ‘zorgelijke ontwikkelingen’

0
857

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.