Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Schuldeisers mogen cliënten niet armer maken

Er komen meer regels voor schuldeisers om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen dieper in de schulden raken. Het doel is om onnodige opstapeling van incasso’s te voorkomen. Schuldeisers moeten beter hun best doen om de cliënt niet arm te claimen.
Schuldeisers mogen cliënten niet armer maken
Foto: ANP XTRA

Het kabinet wil het bestaansminimum beter beschermen van mensen die in de schulden zitten of dreigen te raken. Besloten is dat ook overheidsinstanties aansluiten op het beslagregister. Dat register moet ervoor zorgen dat mensen niet worden overladen met incassomaatregelen en voldoende geld over houden om rond te komen. Het kabinet heeft ook bepaald dat de Belastingdienst het kindgebonden budget van zo’n 40.000 alleenstaande ouders niet aanpakt.

Beslagvrije voet

De ministerraad stemde vrijdag 12 december in met een voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Belangrijke stap is dat aan schuldeisers wordt opgelegd om de zogenoemde beslagvrije voet te respecteren door aan te sluiten bij het beslagregister. De beslagvrije voet is een vastgesteld bedrag voor het minimale levensonderhoud en waarop geen beslag mag worden gelegd. Het gaat om 90 procent van de bijstand.

Per jaar zoeken ruim 100.00 mensen hulp voor problematische schulden. Bij een derde van de aanvragers zijn de schulden onoplosbaar. Waarom worden problematische schulden niet opgelost? Lees meer>>

Schuldincasso

Het beslagregister is bedoeld om opgelegde beslagen – schuldincasso’s – per cliënt inzichtelijk te maken en op die manier te vermijden dat mensen met schulden helemaal niets meer over houden. Het komt namelijk steeds vaker voor, blijkt uit onderzoek, dat schuldeisers wel aan de beslagvrije voet komen, omdat ze van elkaar niet weten hoeveel geld ze tegelijkertijd bij een cliënt claimen.

Gerechtsdeurwaarders

Uit onderzoeken van de Ombudsman blijkt dat zowel deurwaarders als overheidsinstanties de beslagvrije voet nogal eens te laag vaststellen, waardoor mensen onder het bestaansminimum zakken. In de loop van volgend jaar gaan gerechtsdeurwaarders met het beslagregister werken. Op die manier moet de beslagvrije voet van de schuldenaar beter worden gewaarborgd en worden stijgende incassokosten, omdat cliënten niet kunnen betalen, voorkomen.

Kindgebonden budget

In het kader van het schuldenbeleid zal ook de Belastingdienst het kindgebonden budget van zo’n 40.000 alleenstaande ouders ongemoeid laten. De toeslagen worden niet verrekend met geld dat eerder te veel werd uitgekeerd. De Belastingdienst wil zo voorkomen dat de gezinnen onder het bestaansminimum komen.

Visie

Verder zal het kabinet begin komend jaar een “visie” opstellen, waarin duidelijk gemaakt wordt onder welke voorwaarden de rijksoverheid haar incasso moet gaan uitvoeren. Dat moet leiden tot betere samenwerking en afstemming tussen overheidspartijen met als doel de beslagvrije voet van mensen beter te beschermen.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

10 REACTIES

 1. Hallo!
  Hebt u ooit gezocht naar fondsen, leningen, financiële bijstand of behoefte aan een erkende geldschieter om u te helpen af te spreken met uw wensen en eisen? Wilt u een investeringskrediet voor uw bedrijf of uw bank draaide je naar beneden? Is uw maandelijkse inkomen verdwijnen als gevolg van hoge rente op uw leningen, credit-of obligaties? Dan heb je geen andere keuze dan om een onmiddellijke en betrouwbare service te krijgen. Contacteer ons vandaag nog via eleazardiaz536@gmail.com voor Legit / geaccrediteerde Leningen, hypotheken en beleggingsfondsen.
  Voor Quick toepassing Aanbrengen met; Volledige naam: Leningen nodig: Lening Doel: Lening Duur: Telefoon: Adres / Land:

 2. Lees alle reacties
 3. Als je niets meer kunt betalen, ga je het ene gat met het andere gat vullen. Er komen kosten en rente over reeds bestaande schulden, er wordt lukraak loonbeslag gelegd en je moet zelf maar aantonen dat er aan de beslagvrijevoet wordt gekomen. Zelfs gemeentes houden geen rekening met de beslagvrije voet, ze houden gewoon in op je bijstanduitkering en je moet flink mondig zijn 1 om het te zien en 2 om er wat tegenin te brengen. Wat dacht je van de bestuursrechterlijke premie van het CJIB die je moet gaan betalen als wanbetaler voor je zorgpremie, alsof je al niet genoeg problemen hebt en dan kun je geen aanspraak maken op een aanvullend pakket. Dan heb je dus kiespijn maar je wilt er wel vanaf dus pak je zonder geld de tram/bus/metro en ga je zwartrijden om bij de tandarts te komen die je daarna niet kunt betalen en dan komt Famed om de hoek en vervolgens de deurwaarder en de zorgtoeslag wordt ook al ingehouden.
  Er zijn er zeker die er een zooitje van maken en moedwillig de hele wehkamp leegtrekken maar er zijn ook eerlijke burgers die er echt niets aan kunnen doen, pech heet zo iets en in de verkeerde wieg terechtgekomen zijn 🙂

 4. MW Gideen wil wel even reageren , mensen hoeven dit niet zelf schuld te zijn , want de wet in nederland is zo bekrompen als maar kan, want tis toch belachelijk dat mijn huidige man op moet komen voor schulden van mijn ex , omdat ik chronische ziek ben en niet kan werken , maar mijn huidige man moet betalen , dus beetje dom wat je schrijft dat deze mensen het aan hun zelf te danken hebben dat ze in de schulden zitten dus niet

 5. Het klink allemaal zo mooi . Zo als voor alles geld . Eerst zien dan geloven . Zo als bekent heeft ieder incasso en deurwaarders kantoor eigen regels en zullen alles in het werk stellen hun geld tekrijgen . Zelf heb ik jammer genoeg fouten gemaakt en merk daar de nadelen van . Hoe het ook zei . De eurwaarder werk in opdracht en wil het geld va niet client maar ook zijn verdiensten binnen halen . Hoe dat maakt niet uit . Inkomsten beneden de grens van het gestelde zou hier echt niet werken daar ze beslag mogen legen en dan aanschijven dat er een exsta betaling gedaan moet worden om het even waar of hoe hoog het bedrag oom mag zijn . Inboeldelbeslag is het gevolg als er niet betaald word . Dus het beschermen van een laag inkomen gaat hier niet op .

 6. Tegen zóveel domheid , als mw Gideen kan ik niet op !! ONVOORSTELBAAR haar arrogantie en hooghartigheid die van haar reactie afstralen !! Het maakt me boos én vooral verdrietig , dat er mensen zijn die schijnbaar geld genoeg hebben en in weelde kunnen leven , om aan de ellende van minder bedeelden voorbij te gaan en af te schilderen als ‘eigen schuld,dikke bult ‘! Begrijp me goed , ik gun iedereen een gelukkig en zorgeloos leven , doch deze ‘mevrouw’ is de absolute uitzondering………………..WÁLGELIJK !!

 7. tja als deze mevrouw mv Gideen alles zo goed weet mag ze wat zeggen ja inderdaad maar er zijn ook een groot aantal dat door deze kabinet in de problemen zijn geraakt voor dat de euro kwam er goed bij zaten bijvoorbeeld en geen schulden hadden en nu dat alles zo ongelooflijk duur is geworden het niet meer op kunnen brengen ook nog eens de banen kwijt zijn geraakt omdat alles en iedereen moesten bezuinigen maar ze konden wel ondanks Nederlanders bezuinigde alles naar het buitenland sturen goh joh er is inderdaad een groep mensen die alles zelf in de hand hebben maar er is ook een heel groot groep mensen die door de overheid maatregelen naar de klote zijn gegaan dit is nu eens een goede voorstel van het kabinet maar ja zo met de verkiezingen voor de deur willen ze ook wel weer mooie dingen doen voor de mensen he ze merken dat wij nederlanders boos worden en gefrustreerd raken en tot acties willen over gaan dus ja ze moeten ook wel wat he maar ja hopen dat alle acties nog door gaan en uh mw Gideen hele fijne feestdagen u zal wel weer een bekakt iemand zijn die alles beter denkt te weten pfff zoals mooi wark er over zingt liever tussen de stront dan tussen de kak douw moar gewoon met joen gesnak haha en een hele goede uit einde

 8. mw Gideen kent de wereld van de schuldenaar vast niet, anders zou zij wel anders reageren. En dan zou ze ook begrijpen dat je wel degelijk je lesje leert als je jarenlang op 90% van de Bijstand moet leven.
  Gelukkig wordt er werk gemaakt van de misstanden met het inschakelen van incassobureaus die in korte tijd de schulden verdubbelen bij iemand die al helemaal niets meer heeft.

 9. Sorry, maar de mensen hebben toch zelf in de schulden gestoken, omdat ze boven hun stand leefden en al die luxe willen hebben, overbodige luxe meer niet! wie moet er nou voor op draaien? degene die geen schuld hebben? ik vind dat wie schuld heeft gemaakt ook grotendeels voor op moet draaien, anders zal ik ook eens boven mij stand leven en alles kopen en hebben wat ik wil. Als ik er zo vanaf kom, dakloos zijn is de kans klein, ik word aan alle kanten geholpen, hoe ver ik me in de nesten heb geholpen. Makkelijker kan niet, en leer je weinig van. vele zouden eens moeten leren omgaan met geld en niet gek zijn om met de trends mee te doen, die alleen uit zijn om je portomonee leeg te zuigen.

 10. Lange tijd was beslagvrije voet een begrip. Alleen rijks en gemeentebelastingen en de ziektekosten verzekeraars gingen ver door de 90% grens. Als die 90% grens voor iedereen gaat gelden en rechters die ook zo gaan uitvoeren zijn de Voedselbanken in Nederland overbodig. Eindelijk weer fatsoenlijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.