Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Schoolmaatschappelijk werk heeft belangrijke brugfunctie’

De schoolmaatschappelijk werker (SMW’er) krijgt de komende jaren een steeds grotere rol. Door de invoering van de Jeugwet en de Wet Passend Onderwijs krijgen de gemeente en de school een wettelijke zorgplicht voor jongeren. De SMW’er moet hierin een belangrijke brugfunctie vervullen tussen school en externe hulpverlening, voorspelt Kenniscentrum MOVISIE.
‘Schoolmaatschappelijk werk heeft belangrijke brugfunctie’
Foto: ANP

De organisatie en inhoud van het Maatschappelijk werk en dienstverlening zijn sterk in beweging onder meer door de komende transities. ‘De school wordt steeds meer gezien als een plek waar problemen vroegtijdig gesignaleerd worden en schoolmaatschappelijk werker moet deze signalen oppikken en snel hulp verlenen. De SMW’er kan leerlingen, studenten en/of ouders in samenwerking met ketenpartners te ondersteunen en te voorkomen dat problemen verergeren.’

Overzicht

MOVISIE heeft in opdracht van de MOgroep het aanbod van schoolmaatschappelijk werk beschreven in het rapport ‘Transparant aanbod Schoolmaatschappelijk werker’. Het rapport geeft een overzicht van activiteiten en resultaten van het huidige en toekomstige schoolmaatschappelijk werk. Door deze te omschrijven, wordt inzichtelijk wat het schoolmaatschappelijk werk te bieden heeft. Dat geeft helderheid aan leerlingen studenten, ouders, schooldirecties- en besturen, onderwijsprofessionals en ketenpartners, aldus MOVISIE.


Afstemming

De modulen in het rapport kunnen gebruikt worden om het SMW te profileren richting financiers, verwijzers, samenwerkingspartners en cliënten. ‘Ze helpen bovendien bij concrete afstemming met collega hulp en dienstverleners en ze geven handvatten voor deskundigheidsbevordering van de onderwijsprofessionals. Door dit alles dragen ze bij aan de standaardisering van het aanbod’, aldus de samenstellers.

Download hier in het rapport ‘Transparant aanbod Schoolmaatschappelijk werker’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.