Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Satcha Maduro: ‘Uit de schulden komen? Ga hardlopen!’

Ze heeft nog 4 maanden te gaan, dan is ze schuldenvrij. Satcha Maduro heeft inmiddels een coachingbedrijf voor sociale professionals opgebouwd. ‘Ik moest eerst de bodem raken om uit de financiële en psychische problemen te komen. Hardlopen heeft mij de energie gegeven mijn problemen aan te pakken en mijn leven leuker te maken.’
foto Somega - Winnette Pictures

Zeven jaar geleden is Satcha Maduro, maatschappelijk werker, diep in de problemen geraakt. ‘Ik had geen werk meer, geen relatie meer en ik kon de zorgtaak voor mijn verstandelijk beperkte dochter niet meer aan. Kwam diep in de schulden en zat depressief bij de huisarts op het spreekuur. Die stuurde mij naar de psycholoog. Ik sliep niet meer, kon niet meer nadenken. Tot ik terecht kwam bij meervoudig oud-sprintkampioen Sammy Monsels. Hardlopen heeft mij uit alle problemen gehaald.’

Armoede en schulden

Satcha Maduro, eigenaar van Somega Social Services, vertelt als coach en als ervaringsdeskundige op het Zorg + Welzijn congres ‘Armoede en Schulden doorgrond’ wat belangrijk is voor sociale professionals om mensen, die diep in de schulden zitten, te begeleiden. Een goed gesprek voeren, ‘daar zijn vele technieken voor’, weet Maduro, ‘maar echt belangrijk is de attitude van de professional. Je hoeft niet alles op te lossen voor je cliënt, maar handel oordeelvrij. Een goede professional leidt zijn cliënt niet, maar gidst hem of haar naar een beter perspectief.’


In de schuldhulpverlening worden ervaringsdeskundigen steeds meer ingezet om naast de cliënten te staan. Zij zijn vaak het voorbeeld hoe mensen uit de problemen kunnen geraken. De inzet van ervaringsdeskundigheid draagt bij aan veranderende machtsverhoudingen binnen het sociaal domein en helpt om de leefwereld van mensen centraal te stellen in beleid én uitvoering. Zorg+Welzijn congressen organiseert op 24 april in de Reehorst in Ede het 2e Jaarcongres Inzet van ervaringsdeskundigheid. Meer weten?>>


Perspectief bieden

Financiële problemen en schulden leiden tot grote stress, tot ongezond gedrag en tot veel zorg. Maduro kan daarover meepraten: ‘Ik sliep niet meer, was 100 kg en maakte geen brief meer open. Mijn schuldhulpverlener kwam binnen en ging met mij over de toekomst praten: “Hoe ziet je leven eruit als je schulden zijn opgelost?” vroeg ze. Ik wilde weer maatschappelijk werk gaan doen. Maar ik dacht: zit ik hier met al mijn problemen en zij ziet kwaliteiten in mij? Als professionals geloven in hun cliënt en hem perspectief bieden, dan helpt het de cliënt zeker op weg.’

O, die vrouw is dik

Parallel aan de schuldhulpverlening en haar psychische hulp ging Satcha Maduro sporten in Amsterdam Zuidoost bij Sammy Monsels, oud-sprintkampioen en coach van kansarme kinderen in de Bijlmer. ‘Hij dacht niet: “O die vrouw is dik, dat wordt niks”, maar hij geloofde in wie ik was. Ik heb twee jaar lang drie tot vijf keer in de week getraind en ben toen zelfstandig verder gegaan met wekelijks hardlopen en bootcampen.’

Stress door geldproblemen

Juist die intensieve lichamelijke inspanning heeft volgens Maduro goede resultaten voor mensen die in de schulden zitten. ‘Als je vol van stress zit door je problemen, doe je niets meer. Door te sporten kun je beter denken, ga je beter slapen en wordt je leven leuker. Een kwestie van hormonen, die worden aangemaakt als je sport. Maar ook omdat je in een goed lijf zit en actief bent. Dus professionals, neem je cliënt mee naar buiten, ga wandelen of fietsen als je een intake doet of als je je cliënt spreekt. Het helpt cliënten om weer actief te worden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.