Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

RVS: ‘Fundamentele omslag nodig in hoe we zorgen, kwaliteit zorg in gevaar’

De relatie tussen formele zorg en informele zorg moet fundamenteel herzien worden. Dat vindt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Die verandering is nú nodig, want vanwege de enorme personeelstekorten kunnen beroepskrachten hun verantwoordelijkheden niet aan. Bovendien kunnen veel naasten momenteel niet of onvoldoende meebeslissen over de zorg.
Vrouw voor kantoor
Ageeth Ouwehand, raadslid Raad voor Volksgezondheid & Samenleving: 'Eindelijk afstappen van zorgverleners vertellen hoe zij de kwaliteit moeten waarborgen en hen laten doen waar ze voor zijn opgeleid.'

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) publiceert vandaag haar advies ‘Anders leven en zorgen’. Daarin pleit de RVS voor een ‘gelijkwaardig samenspel tussen naasten en beroepskrachten’. Kern van het advies is dat beroepskrachten, vrijwilligers en naasten vanaf de allereerste hulpvraag een team moeten vormen.

Nu komt het nog veel te vaak voor dat beroepskrachten pas gaan overleggen met naasten en vrijwilligers als er al een plan ligt, schrijft de

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

2 REACTIES

  1. Weet u wat ik zo lastig aan dit verhaal vindt. De indicaties in de wijk worden op maat geïndiceerd de tijd die je hebt om bijvoorbeeld om blaas te spoelen is op maat als je dan een samenwerking aangaat met de mantelzorger en die is nauw betrokken dan wordt er ook een stukje aandacht van je verwacht om een persoonlijke relatie aan te gaan en dat wordt er niet bij geïndiceerd wat dat kost geld en dat stukje persoonlijke aandacht kost net zoveel tijd als de blaasspoelling en het werk moet uiteindelijk toch gebeuren. In de praktijk merk ik dat er te weinig tijd is voor persoonlijke contact en dat de broodnodige samenwerking eigenlijk teveel tijd kost. Die tweestrijd is een onmogelijk dilemma aan het worden.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.