Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rutte: participatiesamenleving geen einddoel

De participatiesamenleving is voor het kabinet geen na te streven heilstaat. Volgens premier Mark Rutte gaat het over een ontwikkeling waarbij mensen het heft in eigen hand nemen en zelf dingen in hun omgeving organiseren.
Rutte: participatiesamenleving geen einddoel
Foto: ANP

Dat betoogde hij woensdagavond in een debat met de Tweede Kamer over de term die koning Willem-Alexander vorig jaar in de troonrede noemde. De ChristenUnie had het debat aangevraagd omdat Rutte er volgens die partij tot nu toe niet in was geslaagd het veelbesproken woord te onderbouwen.

Initiatieven

Mensen zijn hoger opgeleid, mobieler en mondiger dan vroeger en vormen, mede door de invloed van internet en sociale media, op een andere manier sociale verbanden, aldus Rutte. Het ‘probleemoplossend vermogen’ van de samenleving wordt volgens hem groter. Al die kleinere initiatieven bij elkaar, waarbij mensen bijdragen naar vermogen, ‘kun je de participatiesamenleving noemen’. De vraag is hoe de overheid en de politiek op die ontwikkeling moeten reageren, aldus Rutte. Volgens hem bestaat er geen handboek hoe dit moet worden geregeld.

Als je wilt dat er duurzaam contact ontstaat tussen kwetsbare burgers en hun buren, dan moet je dat organiseren. Met een sociaal makelaar bijvoorbeeld, zo blijkt uit onderzoek van Femmianne Bredewold. Maar bezuinigingen staan dit in de weg, zo blijkt in de praktijk. Lees hier meer >>

Concreter

Van een deel van de Kamer mag het allemaal wel wat concreter. Partijleider Arie Slob van de ChristenUnie riep het kabinet op bij het overhevelen van onder meer zorgtaken van het Rijk naar gemeenten het begrip participatiesamenleving verder concreet in te vullen en daarbij speciaal aandacht te geven aan de mantelzorg en vrijwilligerswerk. In elk geval regeringspartij PvdA en de oppositiepartijen GroenLinks en SGP steunden die oproep.

Wat is het taalniveau voor participatie? Mensen die heel slecht Nederlands spreken en daardoor niet aan het werk komen, worden door de gemeenten verplicht om Nederlands te leren. Het gaat dan om een taalniveau dat aansluit bij de eisen die nu gelden op grond van de Wet inburgering. Wat betekent dat precies? Lees hier meer >>

Omkijken

PvdA-leider Diederik Samsom zei te streven naar een samenleving ‘waarin we meer dan nu omkijken naar elkaar” en waar iedereen een plek heeft. De rol van de overheid zal niet noodzakelijkerwijs kleiner worden, maar wel anders, minder dwingend, minder lomp en minder bureaucratisch, stelde hij. De SP verweet Rutte dat het kabinet de participatie juist afstraft en dat het beleid tot verkilling leidt. ‘We gaan onder leiding van Rutte naar een samenleving waarin het veel meer “ieder voor zich” wordt’, zei SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.