Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ruim 4 miljard bezuinigen op AWBZ’

In de langdurige zorg kan 4,2 miljard bezuinigd worden op de bijna 21 miljard die erin omgaat. In de variant die volgens ambtenaren 4,2 miljard oplevert, is sprake van een versoberde AWBZ (bijzondere ziekekosten). Dat staat in het adviesrapport aan de Tweede Kamer.
'Ruim 4 miljard bezuinigen op AWBZ'

Verschillende werkgroepen adviseren vandaag over de bezuinigingen die het nieuwe kabinet moet gaan doorvoeren.  In de voorgestelde versoberde AWBZ wordt de eerste 90 minuten persoonlijke verzorging per week niet meer vergoed. Ook is er geen vergoeding voor persoonlijke verzorging bij een indicatie van minder dan zes maanden.

Intensief
Verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis wordt dan alleen vergoed bij een intensieve zorgbehoefte. Zorg voor verstandelijk gehandicapten is er alleen nog voor mensen met een IQ onder de zeventig. Nu ligt die grens in Nederland nog op 85. Een verhoging van de eigen bijdragen moet 900 miljoen euro opleveren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

 1. Bezuinigen op zorg is kennelijk nodig gelet
  op het misbruik. Maar bezuinigen op zorg wat
  de eerste levensbehoefte raakt is misdadig!!
  Als deze regering dus op persoonlijke verzorging in het algemeen gaat bezuinigen
  raakt dat de algemene mensenrechten.
  Dames en Heren rechtdoeners aan u de nodige zetten!!

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.