Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ruim 100.000 steunbetuigingen voor hulp bij zelfdoding

De initiatiefgroep Uit Vrije Wil overhandigt maandag 116.871 steunbetuigingen aan de Kamercommissie. Het burgerinitiatief streeft naar legalisatie van hulp bij zelfdoding bij ouderen met een voltooid leven en wil met de overhandiging het onderwerp op de politieke agenda zetten.
Ruim 100.000 steunbetuigingen voor hulp bij zelfdoding

In februari 2010 startte de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, de campagne ‘Voltooid leven’. Op 8 februari vond de aftrap plaats met de ‘Week van het Voltooid leven’. Tijdens deze week hield de NVVE een onderzoek onder verzorgingshuizen. Doel was inzicht te krijgen in de omvang van de problematiek van oude mensen die ‘oud en der dagen zat’ zijn, die vinden dat hun leven te lang duurt en de dood verkiezen boven het leven.

Vermoeden
Uit het onderzoek werd duidelijk dat in 22 procent van de verzorgingshuizen in de afgelopen drie jaar een of meerdere zelfdodingen of pogingen daartoe hebben plaatsgevonden. In 60 procent van deze gevallen bestond het vermoeden of weet men dat het hierbij ging om bewoners die hun leven voltooid vonden. Uit ander onderzoek blijkt dat 53 procent van de Nederlandse bevolking vóór een laatstewilpil is.
De Tweede Kamer is verplicht een voorstel te behandelen als het wordt ondersteund door ten minste 40.000 Nederlandse burgers.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NVVE/Foto: ANP/Koen Suyk

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.