Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Roze ondersteuning behoort tot standaard uitrusting sociaal werk’

Het handboek ‘Kijk jij al door een roze bril?’ over ondersteuning aan lesbische vrouwen, homomannen, bi’s en transgenders (LHBT) zou tot de standaarduitrusting van de sociaal werkers moeten behoren. Dat stelt lector maatschappelijk werk Margot Scholte.
‘Roze ondersteuning behoort tot standaard uitrusting sociaal werk’
Foto: ANP

Sociaal werkers kunnen goede ondersteuning bieden aan LHBT’ers, mits ze de feiten kennen en problemen kunnen signaleren, vindt Scholte. Ze is lector bij Hogeschool inHolland. Deze groep heeft een grote kans om in een kwetsbare positie te verkeren, maar hulpverleners kijken nog niet altijd door een roze bril waarmee ze LHBT’ers de juiste ondersteuning kunnen geven.

Alert

In het handboek ‘Kijk jij al door een roze bril’ staat informatie gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en veel praktische tips die zijn verzameld in de verschillende projecten van het kenniscentrum MOVISIE. Ook de beroepsvereniging van maatschappelijk werkers ondersteunt het handboek. ‘Door een roze bril kijken zit in kleine dingen; de manier waarop je bijvoorbeeld vraagt naar iemands relatie of gezinsleven. Het is niet ingewikkeld maar het vraagt wel alertheid’, zegt een woordvoerder van de NVMW.

Empowerment

Veel LHBT’ers maken zichzelf onzichtbaar uit angst of om problemen te voorkomen. Op werk, op straat, op school, maar zeker ook bij hulpverleners, zo stellen de makers van de publicatie. Wanneer deze groep zich op hun gemak voelt om open te zijn over hun seksuele voorkeur of genderidentiteit, kunnen hulpverleners een faciliteren en ondersteunende rol spelen in hun empowerment


Download hier de publicatie ‘Kijk jij al door een roze bril?’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.