Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rouvoet: PvdA wil ziekenfonds terug

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, vindt dat PvdA-leider Diederik Samsom met het voorstel van afschaffing van concurrentie tussen zorgverzekeraars ‘blijft hangen in een romantisch terugverlangen naar het oude ziekenfonds’. Dat zegt hij zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad.
Rouvoet: PvdA wil ziekenfonds terug

Samsom kwam begin deze week met het voorstel. ‘Ik begrijp Samsom wel, want de PvdA stemde in 2005 tegen het nieuwe zorgstelsel’, reageert Rouvoet. ‘Maar daarmee blijft de PvdA hangen in een romantisch terugverlangen naar het oude ziekenfonds en dat betekent nationalisering van de zorg, bureaucratisering, wachtlijsten en een onvermijdelijke tweedeling, want net als toen zullen mensen met een hoger inkomen dan naar het buitenland gaan om hier de wachtlijsten te omzeilen.’

Marktwerking
De voormalige minister van de ChristenUnie vindt dat de zorg behoefte heeft aan heldere keuzes. ‘Maar politici kunnen vaak geen ‘nee’ zeggen tegen de kiezer en zijn daarom niet zo sterk in het maken van keuzes. Daarom werd in 2006 in de zorg gereguleerde marktwerking ingevoerd, waarbij zorgverzekeraars de opdracht kregen om gericht de kosten te beperken en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.’

Regie

De PvdA vindt echter dat de afgelopen jaren steeds duidelijker is geworden dat de marktwerking in de zorg is mislukt. Volgens de partij zijn de zorgverzekeraars niet in staat geweest de trend te keren. ‘Het huidige zorgstelsel loopt vast. De PvdA wil daarom af van de concurrentie van zorgverzekeraars en de samenleving en zorgaanbieders weer de kans geven meer sturing aan de zorg te geven. Dat vraagt om regie van de overheid’, aldus Tweede Kamerlid Eeke van der Veen namens de PvdA.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.