Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Rotterdam Schiemond: slechtste wijk voor kinderen’

De Rotterdamse wijk Schiemond, die overigens niet op de lijst van minister Vogelaar staat, is de meest problematische wijk voor kinderen om te wonen. Dit blijkt uit het rapport ‘Kinderen in Tel 2008’ van het Verwey-Jonker Instituut. De algehele situatie voor kinderen in Nederland is wel iets verbeterd.
‘Rotterdam Schiemond: slechtste wijk voor kinderen’

Zo zijn er minder jongeren werkloos, minder kinderen lopen het risico op een leerachterstand, het aantal tienermoeders is gedaald en kinder- en zuigelingensterfte komen minder voor. Echter leven meer kinderen in armoede, het schoolverzuim is gestegen en het aantal kinderen dat vanwege een delict voor de rechter verschijnt is iets toegenomen.

Kinderrechten

Kinderen in Tel brengt voor de derde keer de leefsituatie van de jeugd per provincie en gemeente in beeld en geeft een ranglijst aan de hand van twaalf indicatoren, gebaseerd op het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind. Het rapport laat voor alle gemeenten in Nederland zien hoe het gesteld is met het welzijn van kinderen en in welke omstandigheden zij verkeren. Doel van het onderzoek is de realisatie van gelijke rechten voor kinderen door middel van een beter, op kinderrechten gebaseerd jeugdbeleid.

Top vijf
Naast de Rotterdamse wijk Schiemond scoren ook de wijk Zuidelijke Tuinsteden in Rotterdam en de Haagse Schilderwijk hoog als kindonvriendelijke buurt. Kinderen in de wijk Haarlemmerliede en Penningsveer (Haarlemmerliede) zijn het beste af. Ook in Voorste Hees, Voorste en Achterste Steeg in Sevenum is het leefklimaat voor kinderen goed. De top vijf van kindvriendelijkste wijken bestaat verder uit de wijken Galder, Strijbeek Noord en Ulvenhout – alledrie in Alphen-Chaam.

Debat
Het rapport wordt 17 maart aangeboden aan André Rouvoet, de minister voor Jeugd en Gezin en de Voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Jeugd en Gezin; Pierre Heijnen. In een daaropvolgend debat zal het gaan over gemeentelijk beleid voor kinderen en jeugd, met name de juiste aanpak om de rechten van kinderen in alle wijken te waarborgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.