Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Reclassering voor het hele gezin’

Reclassering van veroordeelde jongeren moet hun hele gezin aangaan. ‘Zodat bij het verlaten van de jeugdgevangenis ook de thuissituatie is gewijzigd.’ Dat oppert Ahmed Marcouch van de Partij van de Arbeid deze week tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie voor Veiligheid en Justitie.
'Reclassering voor het hele gezin'

‘De recidivecijfers moeten omlaag. Dat begint bij het sneller berechten. Dat is niet alleen in repressief maar ook vanuit opvoedkundig opzicht noodzakelijk. Als er te veel tijd tussen daad en straf zit, zal de dader de straf niet eens meer in verband met de daad brengen’, vindt Marcouch.

Gezinssituatie

Hij vindt ook dat de ouders meteen als hun kind voor de eerste keer is opgepakt, naar het bureau moeten komen. De reclassering moet de opvoeders dan horen om erachter te komen hoe de gezinssituatie is. ‘Je moet het ijzer smeden als het heet is, dus als zo’n jongere vastzit. Dat geeft een gevoel van urgentie, dat later verdwijnt.’ Door meteen in te grijpen, kan er veel worden gewonnen, denkt het Kamerlid. Hij wil de politie niet met deze taak opzadelen.

Verbeteringen

Er bestaan al veel instrumenten die moeten voorkomen dat overlastgevende of veroordeelde jongeren na hun straf in slechte gewoonten terugvallen. ‘Daarbij zijn ook verbeteringen nodig. Bijvoorbeeld door reclassering in te zetten voor het hele gezin.’

Agenda

De lokale politiek is lang niet altijd genoeg betrokken bij veiligheidsproblemen, vindt Marcouch verder. ‘De gemeenteraden zouden zich daar veel meer mee moeten bezighouden en de bestuurders die het veiligheidsbeleid lokaal vorm moeten geven daarop aanspreken. De gemeenteraad moet veiligheid meer op de politieke agenda zetten en niet alleen als het al uit de hand is gelopen.’ Eens per jaar zou de korpschef in de raad moeten komen om hen bij te praten over de veiligheidsproblemen in de gemeente, stelt Marcouch daarom voor.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen van Weel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.