Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel succesvolle projecten voor psychiatrische patiënten

Drie van de tien vernieuwende projecten in de langdurige psychiatrische zorg kunnen zo worden overgenomen door andere instellingen. Dat blijkt uit een evaluatie van het Nivel. Voorbeelden zijn een inzendbureau en een cursus voor broers en zussen van schizofreniepatiënten.
Veel succesvolle projecten voor psychiatrische patiënten

De innovatieve projecten zijn bedoeld om de kwaliteit van leven te verbeteren. Voorbeelden zijn er te over. Zoals een ‘inzendbureau’ waar cliënten binnen de psychiatrische instelling vacatures zoeken en bemiddelen voor andere cliënten, zodat zij hun kennis en vaardigheden kunnen inzetten. Of een cursus voor broers en zussen van schizofreniepatiënten, die helpt om tot een zo normaal en voor iedereen zo plezierig mogelijk contact te komen. Dan is er nog een computerprogramma met een vragenlijst dat patiënten helpt hun ervaringskennis te benutten, zodat ze met hun psychiater tot gezamenlijke besluitvorming kunnen komen.

Enthousiast
Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) evalueerde tien kleine innovatieve projecten. ‘Effecten kun je in zo’n onderzoek niet meten, maar de projecten blijken wel in een behoefte te voorzien’, aldus Nivel-programmaleider prof. Peter Verhaak. ‘Bij de cursus voor broers en zussen van schizofreniepatiënten zeggen ouders aan dat ze enthousiast zijn over dat initiatief. Zij vinden het een heel geruststellende gedachte dat als zij er niet meer zijn, hun andere kinderen nog in contact blijven met hun broer of zus met schizofrenie.’
 
Succes
Omdat het op korte termijn moeilijk is om te duiden wat de nieuwe projecten opleveren, keek het Nivel bij de evaluatie ervan naar het plan van aanpak, de doelen, de uitvoerbaarheid en randvoorwaarden voor succes.
In zes projecten is het plan van aanpak uitgevoerd, in vier deels. In acht van de tien projecten zijn de gestelde doelen gehaald. Zes van de tien projecten zetten hun activiteiten voort, en drie daarvan lopen zo goed dat anderen ze zo kunnen overnemen. De andere drie willen graag verder gaan. Verhaak: ‘De evaluatie heeft ons geleerd met welke factoren je rekening moet houden. Bijvoorbeeld dat je van tevoren draagvlak creëert als je met een vernieuwend project aan de slag wilt. Zo kun je bijdragen aan het succes van nieuwe projecten in de toekomst.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Nivel, foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.