Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

Deze week waren er weer veel interessante nieuwtjes voor sociaal werkers. Zo komen er bootcamps voor ouderen en jongeren om samen te trainen, zijn de wachtlijsten in de ggz alweer gestegen en waren er meerdere zorginfluencers die zich bogen over langer thuis wonen, de vergrijzing en mantelzorg. En nog een vrij bijzonder bericht over drugs laten bezorgen met de taxi.
Foto Pixabay

Designerdrugs worden in Brabant bij je thuisbezorgd

Designerdrugs thuisbezorgd krijgen met een taxi, in Tilburg en Breda kan het gewoon. De zogenaamde biertaxi’s bezorgen niet alleen bier en wijn aan de deur maar ook designerdrugs als Flakka. Het AD schrijft erover met een interview met Alex van Dongen, preventiewerker van Novadic-Kentron, een Brabantse instelling voor verslavingszorg. ‘Van Dongen beseft dat er behalve de biertaxi’s nog genoeg andere kanalen zijn om aan drugs te komen. “Maar ik vind het toch wel zorgelijk dat zulke bedrijven, die keurig staan bij de Kamer van Koophandel, een verwoestende drug als flakka gewoon aan huis komen brengen.”

Een landelijk verbod op designerdrugs is al door de Tweede Kamer, maar ook de Eerste Kamer moet deze wetswijziging nog behandelen. Als dat verbod definitief is stoppen de biertaxi’s natuurlijk ook met de verkoop, zegt eigenaar van de Tilburgse taxi Emre. Lees hier meer in het artikel in het AD. 


Weer meer mensen op wachtlijst ggz

In de ggz is 4 weken wachten op een intakegesprek volgens normen van zorgaanbieders ‘aanvaardbaar’. Twee derde wacht echter nog langer op een eerste gesprek, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) De wachtlijsten zijn in 2023 weer toegenomen. Afhankelijk van de diagnose is de wachttijd gemiddeld tussen de 8 en 17 weken. Het totaal aantal wachtenden voor ggz-ondersteuning steeg in 2023 met 6%, aldus de NZa. In december stonden 97.450 mensen op een wachtlijst. Overigens heeft de Consumentenbond reageert met een oproep aan de NZa om steviger in te grijpen en wachtlijsten in de ggz terug te dringen. Meer cijfers over wachtlijsten in de ggz vind je hier.


Tientallen miljoenen naar terugdringen jeugdcriminaliteit in wijken

De komende 3 jaar worden tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken om de jeugdcriminaliteit verder terug te dringen in de wijken van 20 gemeenten, aldus rijksoverheid.nl. ‘Er is al structureel geld beschikbaar voor de gerichte aanpak in 27 gemeenten met buurten waar de leefbaarheid onder druk staat en de risico’s groot zijn dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de criminaliteit belanden. Maar jeugdcriminaliteit houdt niet op bij de grenzen van (groot)stedelijke gebieden. Daarom zijn 20 aanvullende gemeenten gevraagd een plan van aanpak te maken voor de urgente en relatief ernstige problematiek die ze kennen met jongeren in de criminaliteit.

Het gaat om: Almelo, Bergen op Zoom, Brunssum, Den Helder, Diemen, Gouda, Haarlem, Hoorn, Kerkrade, Leiden, Middelburg, Nissewaard, Oosterhout, Rijswijk, Roermond, Venray, Vlissingen, Zoetermeer, Zutphen en Zwolle. Dat schrijven minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en minister Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer.’ Lees hier verder.


Sociale bootcamps: ouderen en jongeren trainen samen

Vanaf zaterdag 6 april is er tot eind september iedere zaterdag een Sociale Sportschool bootcamp in Utrecht Leidsche Rijn. De Sociale Sportschool brengt senioren en jonge sporters samen in bootcamps. De oefeningen zijn voor de jonge sporters fysiek uitdagend. Ze worden aangemoedigd en ondersteund door de ouderen die naar vermogen gelijktijdig hun eigen
lichte oefeningen doen. De bootcamps vinden om de week plaats bij woonzorgcentrum De Ingelanden en woonzorgcentrum De Drie Ringen. Beide centra zijn locaties van Axioncontinu.

De Sociale Sportschool is een landelijk platform. Behalve in Utrecht vinden er ook bootcamps plaats in onder andere Eindhoven en Goirle. De Sociale Sportschool wordt in Utrecht ondersteund door Gemeente Utrecht in het kader van het Sportakkoord II. Wie wil meedoen kan zich opgeven op socialesportschool.nl. 

Blijf op de hoogte van het nieuws voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Opinies over ouderenzorg: verzorgingshuizen terug?

‘Meer wijkverpleegkundigen en -verzorgenden komen er alleen als een nieuw kabinet fors investeert en het vak aantrekkelijker maakt, zodat mensen er ook willen blijven werken’, waarschuwt Bianca Buurman, voorzitter van V&VN (beroepsvereniging verpleegkundigen en verzorgenden) deze week in het AD. Ze komt ook met oplossingen om werken in de thuiszorg aantrekkelijker te maken, want dat is hard nodig om de ouderenzorg toekomstbestending te maken, vindt Buurman.

‘Collegegeld voor zorgopleidingen afschaffen’

‘Schaf daarom het collegegeld voor zorgopleidingen af, begeleid jongeren in het begin van hun carrière goed en zorg dat zij minder tijd kwijt zijn aan administratie. En geef de zorgprofessional voldoende tijd en middelen om zich te blijven scholen in bijvoorbeeld het geven van zorg in steeds complexere situaties thuis.’

De wijkverpleging krijgt in de ouder wordende samenleving duidelijk een steeds belangrijkere rol die meer coördinerend is, vervolgt Buurman. ‘Ze doet haar werk met anderen. Met collega’s uit het team en met andere professionals rond een cliënt, zoals de huisarts, de specialisten en de gemeente.’

Recht op verblijf in verzorgingshuis vastleggen? Kritische noten gekraakt

Ondertussen reageerde branchevereniging ActiZ op de vraag of de verzorgingshuizen terug moeten komen. Meerdere Kamerleden dienden daar een wetsvoorstel voor in. Recht op verblijf in een verzorgingshuis zou opgenomen moeten worden in de Wet Langdurige Zorg.

De Raad van State is kritisch op dit voorstel. Mireille de Wee, bestuurder van zorgorganisatie Mijzo en voorzitter van de ActiZ kerngroep Wonen en zorg, snapt de raad. ‘Het is een goede zaak dat er politiek aandacht is voor ouderen die kwetsbaar zijn in de toenemende geïndividualiseerde samenleving. Dat leidt voor veel ouderen tot eenzaamheid. Een groot knelpunt ligt er op het gebied van wonen. De hele samenleving zal hier een steentje aan bij moeten dragen. Dat moeten we echt niet in een zorgwet als de Wlz willen oplossen.’

‘Geen mantelzorgprobleem’

Niet voor het eerst benadrukte oud-hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp dat we ons niet zo’n zorgen moeten maken over de vergrijzing. ‘We worden steeds ouder, dus kunnen ook steeds langer mantelzorg leveren’, zei hij in Dit is de Dag. En de situatie is helemaal niet zo anders als vroeger, aldus Westendorp. ‘Het gros van de mensen heeft op een gegeven moment mantelzorg nodig. Maar dat was vroeger zo en is in de toekomst ook zo.’


‘Jongeren in gesloten jeugdzorg verdienen excuses van politiek’

Ook weer nieuws over jongeren in de gesloten jeugdzorg: die verdienen zo snel mogelijk excuses, vindt de Tweede Kamer. Demissionair staatssecretaris Van Ooijen wil eerst een onderzoek naar misstanden afwachten. Maar dat vindt de Tweede Kamer te lang duren, want er zijn al diverse onderzoeken geweest. Ook moet specialistische jeugdzorg niet meer aanbesteed worden, vindt een meerderheid van de Kamerleden. Commerciële instellingen zouden hoge tarieven, onvoldoende kwaliteit en lange wachtlijsten mede hebben veroorzaakt. Lees hier verder bij Skipr. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.