Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rechter tikt gemeente op vingers om pgb

De gemeente Etten-Leur moet van de rechter alsnog de zorg betalen voor een moeder die haar dochter betaalt voor hulp in de huishouding. De gemeente weigerde de aanvraag voor een persoonsgebonden budget (pgb) van de moeder, omdat het om mantelzorg zou gaan en niet om huishoudelijke hulp. Voor mantelzorg geeft de gemeente geen pgb.

De rechter in Breda heeft woensdag bepaald dat de zorg die de dochter verleent geen mantelzorg is, want die is per definitie vrijwillig en niet af te dwingen. De gemeente kan volgens de rechtbank ‘niet van de dochter verlangen dat zij onbetaald huishoudelijke hulp aan haar moeder blijft verlenen’. Omdat de dochter niet bij haar moeder in huis woont, is ook geen sprake van zogenoemde gebruikelijke zorg, vindt de rechter. Nadat de dochter de hulpverlening had gestaakt, zorgde de gemeente wel voor nieuwe hulp, maar die was niet passend.

Pgb

Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, zegt blij te zijn met ‘de heldere uitspraak’ van de rechter. ‘Wij krijgen de laatste tijd steeds vaker signalen dat mensen van gemeenten te horen krijgen dat ze pgb krijgen voor professionele zorg, maar hiervoor geen mantelzorger mogen inhuren. Juridisch kan dit niet’, vertelt een woordvoerster.

Mantelzorg

Volgens haar is het nog niet eerder voorgekomen sinds het ingaan van nieuwe regels begin vorig jaar, dat de rechter een gemeente sommeert toe te staan een mantelzorger in te huren en te betalen vanuit een pgb.

Vergoeding mantelzorgMantelzorgers kunnen aanspraak maken op een aantal vergoedingen. Ze komen bijvoorbeeld in aanmerking voor dubbele kinderbijslag, ze krijgen in sommige gemeenten reiskosten vergoed of een parkeervergoeding. Lees hier welke vergoeding er is voor mantelzorg >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.