Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Recht op 5 jaar wachtgeld in de jeugdzorg

Jeugdzorgwerkers die als gevolg van reorganisaties door de nieuwe Jeugdwet zijn ontslagen, hebben recht op vijf jaar wachtgeld. Ze vallen onder Wachtgeldregeling 1 van de cao. Dat is de uitspraak van de Hoge Raad na een vraag van de Kantonrechter over deze cao-regeling.
rechter-uitspraak
De Hoge Raad besliste dat wachtgeldregeling 1

De invoering van de nieuwe Jeugdwet in 2015 heeft ook tot gevolg gehad dat mensen hun baan hebben verloren. Volgens vakbond FNV gaat het om enkele honderden. In de cao Jeugdzorg zijn 2 wachtgeldregelingen opgenomen voor mensen die ontslagen worden. Wachtgeldregeling 1 bepaalt dat de ontslagen medewerker maximaal 5 jaar wachtgeld krijgt. In regeling 2 is dat slechts 2 jaar.

Wachtgeldregeling

FNV Zorg & Welzijn heeft voor een aantal leden een juridische procedure aangespannen bij de kantonrechter. Het gaat om mensen die hun baan in de jeugdzorg hebben verloren als gevolg van de nieuwe Jeugdwet, maar slechts maximaal 2 jaar wachtgeld krijgen – de werkgever houdt dus regeling 1 aan. Dat is niet terecht, vond de kantonrechter in Arnhem al eerder. Mensen die ontslagen zijn als gevolg van de nieuwe Jeugdwet vallen onder wachtgeldregeling 1.

Hoge Raad

De FNV kreeg nieuwe mensen binnen voor wie ze een kantonrechters procedure moest gaan voeren. De kantonrechter in Den Haag besloot een vraag aan de Hoge Raad – het hoogste rechtsorgaan – voor te leggen: Hoe moest de cao-wachtgeldregeling nu uitgelegd worden? De Hoge Raad besliste dat wachtgeldregeling 1, dus 5 jaar wachtgeld, ook geldt voor mensen die ontslagen worden als gevolg van reorganisaties die voortkomen uit de nieuwe Jeugdwet.

Ontslagen jeugdwerker

‘Door de positieve uitspraak van de Hoge Raad hebben niet alleen de medewerkers die hebben geprocedeerd recht op de ‘wachtgeldregeling 1’, zegt FNV-bestuurder Gert Noortman, ‘maar kan dit gelden voor alle collega’s die door de invoering van de nieuwe Jeugdwet in 2015 hun baan verloren.’ Veel sinds 2015 ontslagen jeugdwerkers hebben wellicht inmiddels een nieuwe baan gevonden. Voor hen geldt niet dat ze met terugwerkende kracht nog ergens aanspraak op kunnen maken.

Reorganisatie

Voor alle jeugdzorgwerkers die als gevolg van reorganisaties door de Jeugdwet vanaf 2015 zijn ontslagen, geldt in ieder geval dat ze 5 jaar wachtgeld – ontslaguitkering – krijgen. Dus ook mensen die nu nog werkloos thuis zitten na zo’n reorganisatie, kunnen met terugwerkende kracht op de wachtgeldregeling 1 een beroep doen.

Mer informatie hierover bij FNV Zorg & Welzijn>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.