Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Radicaal jong’, handreiking over radicalisering voor jongerenwerkers

De brochure ‘Radicaal Jong’ is een handreiking voor jongerenwerkers die te maken hebben met radicalisering van autochtone en allochtone jongeren. NIZW Sociaal Beleid en Verdiwel, de vereniging van welzijnsdirecteuren, ontwikkelden de methode in samenwerking zo’n tachtig jongerenwerkers uit de praktijk.
‘Radicaal jong’

De bondige brochure biedt jongerenwerkers een methode waarmee ze culturele spanningen kunnen helpen verminderen, radicaliseringsprocessen leren herkennen en leren optreden bij gewelddadige incidenten. Hiervoor geven de auteurs praktische tips als: ‘mix samen en apart’, ‘laat alle jongeren voelen dat ze erbij horen’, ‘werk vindplaatsgericht’ en ‘werk met succesvolle allochtone jongeren.’

Checklist

De brochure bevat verder een checklist om radicalisering te herkennen: jongeren laten een baard staan, komen niet meer in het jongerencentrum, hebben groeiende kritiek op de samenleving, worden opeens trouwe moskeebezoekers of verschijnen niet meer op school. De auteurs geven ook aan hoe jongerenwerkers de groepen kunnen leren ‘groepen te peilen’ en onderscheid te maken tussen meelopers, risicojongeren en harde kerners.

Tips

Ook de dilemma’s waarvoor jongerenwerkers komen te staan komen aan bod. Dat leidt tot tips als: ‘Geef je ogen en oren de kost’, ‘Blijf loyaal, maar ken je maatschappelijke verantwoordelijkheid’ en ‘Laat duidelijk weten wat wel en wat niet acceptabel is’. Verder bevat de brochure drie casusbeschrijvingen (uit Uden, Venray en Helmond) en een beschouwing over de rol van internet bij radicalisering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.