Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychische stoornissen kosten het meest

Van alle soorten ziekten geeft Nederland het meeste uit aan psychische stoornissen. In 2011 was dat 19,6 miljard euro, wat neerkomt op 22 procent van alle zorguitgaven voor zorg in dat jaar. Dat heeft het RIVM donderdag gemeld op basis van eigen onderzoek.
Psychische stoornissen kosten het meest
Foto: ANP Photo

Volgens het RIVM komen de kosten voor hart- en vaatziekten op de tweede plek, met 8,3 miljard euro aan uitgaven in 2011. In totaal kostte de zorg en welzijn onze maatschappij dat jaar 89 miljard, zo berekende het CBS. In vergelijking met 2007 zijn de zorgkosten met 4,7 procent gestegen.
Bekijk hier het overzicht van uitgaven en de top tien van ‘dure ziekten’ >>

Handicap

De ziekte met de hoogste uitgaven in 2011 (6,8 miljard euro) is een ‘verstandelijke handicap’, die door het RIVM onder de groep ‘psychische stoornissen’ wordt gerekend. Dit komt vooral doordat een deel van deze groep in een instelling woont en deze woonkosten tellen ook mee. Ditzelfde geldt ook voor de één na duurste ziekte, dementie ( 4,8 miljard euro). Dit is bovendien een ziekte die vooral op hoge leeftijd voorkomt, en het aantal hoogbejaarden neemt door stijgende levensverwachting sterk toe.

Vergrijzing

Een kwart van de stijging is toe te schrijven aan vergrijzing en bevolkingsgroei door toegenomen levensverwachting. Zo’n 60 procent van de groei komt doordat er meer patiënten zijn en omdat medische technieken steeds beter worden, concludeert het RIVM.

Dementie

Het gezondheidsinstituut zette ook de kosten per ziekte op een rijtje. De ziekte met de hoogste uitgaven in 2011 (6,8 miljard euro) is een ‘verstandelijke handicap’, die door het RIVM onder de groep ‘psychische stoornissen’ wordt gerekend. Dit komt vooral doordat een deel van deze groep in een instelling woont en deze woonkosten tellen ook mee. Ditzelfde geldt ook voor de één na duurste ziekte, dementie ( 4,8 miljard euro). Dit is bovendien een ziekte die vooral op hoge leeftijd voorkomt, en het aantal hoogbejaarden neemt door stijgende levensverwachting sterk toe.

Depressie

Ook diabetes (1,6 miljard euro) en depressie (1,5 miljard euro) komen in de de top 10 duurste ziekten voor.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.