Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychiaters huiverig voor hulp bij zelfdoding

Ondanks een toename van het aantal verzoeken is slechts een heel klein deel van de psychiaters in Nederland bereid om patiënten te helpen bij zelfdoding. Jeannette Croonen en Carine de Vries verloren een kind dat uitbehandeld was in het psychiatrische circuit. Ze pleegden zelfmoord nadat hun verzoek om hulp bij zelfdoding werd afgewezen.
Psychiaters huiverig voor hulp bij zelfdoding

Het aantal verzoeken tot zelfdoding steeg van 320 in 1996 tot 520 per jaar in 2008. Toch heeft minder dan 2% van de psychiaters daadwerkelijk hulp geboden bij vrijwillige levensbeëindiging van patiënten. Naar schatting plegen 55 mensen per jaar suïcide na afwijzing van hun verzoek.

Onderzoek
Uit het onderzoek van Joep van Helden, sociologie student aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, blijkt dat 75 procent van de psychiaters het aanvaardbaar vindt om hulp te bieden en 43 procent kan zich voorstellen het daadwerkelijk te doen.

Kinderen verloren
Jeannette Croonen en Carine de Vries kwamen zelf in aanraking met de situatie. Beide moeders verloren een kind dat uitbehandeld was in het psychiatrische circuit. Ze pleegden zelfmoord nadat hun verzoek om hulp bij zelfdoding werd afgewezen. In Uitgesproken EO een reportage over de aanvaardbaarheid van hulp bij zelfdoding met daarin onder meer een interview met Jeannette Croonen en Carine de Vries en een studiogesprek met psychiater Jan Swinkels.

lass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bron: Uitgesproken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.