Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Professionals moeten eenzaamheid signaleren

Zorgverleners moeten eenzaamheid en depressie op tijd herkennen. Gebrek aan menselijk contact en aan werkprotocollen worden als grootste knelpunt in het werk ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Amsterdam.
Professionals moeten eenzaamheid signaleren
Foto: ANP Roos Koole

Zorgverleners geven in het onderzoek van de GGD Amsterdam het proces van signaleren een gemiddeld rapportcijfer van 5,5. Ze vinden dat de beroepsgroepen meer met elkaar moeten samenwerken. Knelpunten zijn het gebrek aan menselijk contact in zorg en welzijn en het ontbreken van werkprotocollen. De professionals vinden ook dat er een taboe rust op deze problemen bij ouderen.

Signaleren

De GGD Amsterdam heeft professionals in zorg en welzijn ondervraagd over eenzaamheid en depressie bij ouderen. De professionals vinden dat het signaleren van eenzaamheid en depressie een taak is van de omgeving van de oudere. Vervolgens kunnen professionals, zoals de huisarts, en ook de oudere zelf aan de bel trekken. 95 Procent van de professionals signaleert eenzaamheid en depressie bij ouderen tijdens het werk. Zij doen dit vooral op basis van hun ervaring, intuïtie en kennis. Er wordt niet veel gebruik gemaakt van signaleringsinstrumenten. Volgens de GGD Amsterdam is vervolgonderzoek nodig om te achterhalen waarom zorgverleners die signaleringsinstrumenten niet gebruiken. Ook moeten de instrumenten zelf op effectiviteit worden onderzocht.

Taboe

De onderzoekers adviseren om voorlichting en empowerment bij ouderen en mantelzorgers te stimuleren, om zo het taboe op eenzaamheid en depressie te verminderen. Ook de inzet van wijkverpleegkundigen en het investeren in wijkzorgteams moet doorgaan, vinden de onderzoekers. Het rapport is te downloaden via de website van GGD Amsterdam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.