Professional moet eerder aandacht hebben voor lvb

Bijna de helft van de mensen met een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid komt zelf uit een kwetsbaar gezin. Dat blijkt uit onderzoek van Peter Nouwens, die vorige week promoveerde. De eerste keer dat iemand met een lvb of zb in aanraking komt met professionele hulp is gemiddeld op 18-jarige leeftijd. Er moet eerder professionele aandacht gegeven worden aan deze mensen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto AdobeStock

Vooral professionals in de eerste lijn moeten alert zijn op risicofactoren die kunnen samengaan met een licht verstandelijke beperking (lvb) of zwakbegaafdheid (zb), stelt promovendus Peter Nouwens. Hij onderzocht 250 dossiers van mensen met een lvb en zb in een organisatie voor gehandicaptenzorg, Prisma. Daaruit blijkt dat 47 procent van de lvb-aanmeldingen mensen zijn met een kwetsbare achtergrond. Nouwens: ‘Ze komen uit een gezin waarin de ouders zelf psychische of opvoedingsproblemen hebben. 20 Procent van de ouders heeft schulden. 60 Procent aangemelde cliënten met lvb of zb heeft zelf psychische problemen.’

Groeiende zorgvraag

Nouwens ervoer als voorzitter van de Raad

0
590

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.