Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijs voor ‘roze imam’ en transgenderbeweging

Een homoseksuele imam uit Zuid-Afrika heeft zondag een prijs gekregen van homobelangenorganisatie COC. De 'roze imam' Muhsin Hendricks ontving de Bob Angelo-penning, omdat hij zich inzet voor andere homoseksuele moslims. Die geeft hij ‘de kracht om te zijn wie ze zijn’, moslim én homoseksueel, aldus het COC. Ook de Nederlandse transgenderbeweging krijgt de prijs.
Prijs voor 'roze imam’ en transgenderbeweging
Foto: ANP-Photo/Robin Utrecht

Hendricks is de eerste openlijk homoseksuele moslimvoorganger ter wereld. In Pakistan volgde hij een orthodoxe opleiding tot imam. Hij kwam tot de conclusie dat de Koran homoseksualiteit nergens verbiedt of afkeurt. In 1996 richtte hij de stichting The Inner Circle op, waarmee hij jonge, islamitische homo’s wil helpen. Wegens zijn werk werd Hendricks uitgesloten door andere moslims in Zuid-Afrika.

Transgender

Het COC onderscheidde eveneens de Nederlandse beweging voor transgenders. Dat zijn mannen en vrouwen die zich van het andere geslacht voelen. Sommigen ondergaan een operatie om van geslacht te veranderen, anderen niet.

Paspoort
Er ligt een wetsvoorstel waardoor transgenders binnenkort simpeler het geslacht op hun geboorteakte kunnen laten veranderen. Dat heeft ook gevolgen voor paspoorten en diploma’s. De bedoeling is dat mannen en vrouwen straks officieel als het andere geslacht door het leven kunnen gaan wanneer een deskundige vaststelt dat hun gevoelens blijvend zijn. Een operatie is niet meer noodzakelijk.

Acceptatie

‘Er is het afgelopen jaar veel bereikt voor transgenders en dat is het resultaat van de jarenlange inzet van de Nederlandse transgenderbeweging. Het is een beweging die concrete resultaten boekt, op basis van een politieke agenda, met draagvlak, zichtbaarheid, en onderlinge zorg en contact. Dat is onmisbaar voor gelijkberechtiging en sociale acceptatie’, verklaart COC-voorzitter Tanja Ineke.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.