Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Preventie kindermishandeling is onvoldoende

Gemeenten moeten zich meer richten op voorlichting van beginnende ouders over de opvoeding. Vooral als het gaat om zogenoemde risicogroepen. Maar die zijn nog te weinig in beeld bij gemeenten. En dat zorgt er voor dat preventief optreden tegen kindermishandeling achter blijft.
foto AdobeStock

Het beleid van gemeenten om preventief op te treden tegen kindermishandeling is beter dan in 2014. Maar of er ook daadwerkelijk meer wordt bereikt, is de vraag. Dat blijkt uit het rapport ‘De gemeentelijke inzet voor preventie van kindermishandeling’, van het Nederlands Jeugdinstituut en de Kinderombudsman. ‘Gemeenten geven aan dat ze beperkt zicht hebben op de doelgroepen met een verhoogd risico en het bereik van hun beleid. Een groot probleem’, vindt Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

Geweldloos opvoeden

De cijfers van kinderen die mishandeld worden gaan niet omlaag, het gaat om ruim 118.000 kinderen die jaarlijks te maken krijgen met mishandeling en verwaarlozing. ‘Vandaag, op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, vraag ik aandacht voor deze kinderen’, stelt Kalverboer. Ze roept de gemeenten op zich meer te richten op voorlichting aan ‘alle jonger ouders over geweldloos opvoeden en voorlichting aan kinderen in het onderwijs over geweld in en buiten het gezin.’


Einde polikliniek kindermishandeling dreigtProfessionals zijn al jarenlang intensief bezig om kindermishandeling te signaleren en aan te pakken. Toch daalt het aantal kinderen dat psychisch of fysiek wordt mishandeld niet. ‘De hulp is vaak gericht op veiligheid en niet op de onderliggende oorzaken van geweld’, zegt Hilde Bakker van Movisie. Lees meer>>


Meldcode

De meeste aandacht van de gemeenten om kindermishandeling tegen te gaan is uitgegaan naar het trainen van professionals in het signaleren van mishandeling en verwaarlozing. Ook het gebruik van de meldcode kindermishandeling is breed ingevoerd in het werkveld. ‘Een goede ontwikkeling’,  volgens kinderombudsvrouw Kalverboer.

Risicofactoren

Zorgelijk is, zo blijkt uit het rapport, dat veel risicogroepen – dan gaat het om gezinnen waarbij meer risicofactoren voor van kindermishandeling aanwezig zijn – niet goed in beeld zijn bij de meeste gemeenten. In beeld zijn bijvoorbeeld wel kinderen die te maken hebben met armoede en kinderen in asielzoekerscentra. Minder goed in beeld bij veel gemeenten zijn bijvoorbeeld kinderen van ouders met ggz- en verslavingsproblematiek, ouders met een verstandelijke beperking of kinderen in multiprobleemgezinnen.

Preventiebeleid

Vijf procent van de gemeenten geeft aan helemaal geen preventiebeleid te hebben. Achttien procent van de gemeenten scoort onder de maat in het onderzoek van het NJi. ‘Onbegrijpelijk’, vindt de Kinderombudsvrouw. Kalverboer vindt verder dat ‘over de hele linie de aanpak van kindermishandeling verbeterd moet worden door de inzet van zoveel mogelijk effectieve of goed onderbouwde methodieken en programma’s.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.