Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Praten over mantelzorg vermindert werkdruk’

Om werkdruk te verminderen moet mantelzorg meer bespreekbaar worden op de werkvloer, stelt de Raad van Anders van Microsoft naar aanleiding van een serie bijeenkomsten over werk en zorg.
'Praten over mantelzorg vermindert werkdruk'

Momenteel heeft één op de acht mensen in Nederland te maken met mantelzorg. Verwacht wordt dat dit aantal door de vergrijzing en de toenemende druk op de arbeidsmarkt de komende jaren zal toenemen.

Mantelzorg
‘Als mantelzorg als normaal wordt gezien, zal dit leiden tot minder werkdruk bij mensen met zorgtaken,’ stelt de raad. Er zou dan een beroep worden gedaan op het inlevings- en relativeringsvermogen van de werkgever en werknemer.

Taboe
‘Mensen hebben een drempel om op het werk over hun mantelzorgtaken te vertellen. Reguliere zorg, als het ophalen van de kinderen van school, is daarentegen meer bespreekbaar. Er heerst dus nog een taboe op mantelzorg. Ik geloof dat als mantelzorg bespreekbaar en vanzelfsprekend wordt, je er een mooiere organisatie met mooiere mensen voor terugkrijgt,’ zegt Gonnie Been, manager communicatie en sociale innovatie bij Microsoft.

Oplossingen

De Raad van Anders is een adviesraad voor Microsoft Nederland. Een wisselende groep mensen van binnen en buiten de organisatie gaat in gesprek over actuele vraagstukken. Over dit thema gingen de Arbo Unie, Werk & Mantelzorg, Univé en CNV Zorg met elkaar in gesprek. Het doel is om tot inzichten te komen die Microsoft met andere ogen naar zichzelf laat kijken.

Mantelzorg en vrijwilligerswerk worden onmisbare onderdelen van de zorg. Alleen met een goed samenspel tussen formele en informele zorgverleners kunnen we de stijgende zorgvraag het hoofd bieden. Tijdens het congres ‘Kleinschalig wonen voor ouderen’, bestemd voor managers én verzorgende, hoort u hoe u zelf en alle andere betrokkenen dit kunnen realiseren in samenwerking met de bewoners, mantelzorgers en de vrijwilligers. 

Bron: HR praktijk/Photo-ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.