Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Praktische wijsheid ontwikkel je ook door op je bek te gaan’

Overal in Nederland bedenken professionals al werkend met kwetsbare mensen praktische, goede oplossingen. Met slimmigheidjes laveren ze tussen regels en wetten door. Die wijsheid wordt door organisaties en instituties maar moeizaam herkend en gewaardeerd. Sophie Albers en Albert-Jan Kruiter schreven: 'Doen wat goed is. Een pleidooi voor meer praktische wijsheid in het sociaal domein’.

Ans werkt in een wijkteam. Ze zag de afgelopen jaren dat bij veel van ’haar’ gezinnen schulden en gezondheidsproblemen samen gingen. En dat deze mensen eerder naar de huisarts gingen dan naar het wijkteam. Dus ging Ans iedere dinsdag in de praktijk van de huisarts zitten en kon ze veel mensen met financiële problemen sneller helpen dan wanneer ze bleef wachten tot  ze zich bij het wijkteam zouden melden. Totdat haar teamleider ervan hoorde. Ans

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
 • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
 • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

1 REACTIE

 1. Wat een mooi (en terecht) pleidooi voor praktische wijsheid!
  In 2016 wijdde Zorg+Welzijn, in samenwerking met Stichting Presentie al een aansprekende artikelenreeks hierover, waarin professionals vanuit hun praktijk aan het woord kwamen over dit onderwerp. Die artikelen zijn gebundeld in een magazine:
  https://www.presentie.nl/publicaties/item/551-de-praktisch-wijze-professional.
  In 2018 borduurde Andries Baart, grondlegger van de presentietheorie, voort op dit thema in zijn boek ‘De ontdekking van kwaliteit. Theorie en praktijk van relationeel zorg geven’ (zie hfst. II.4 dat geheel gaat over de praktisch wijze professional, als een van de pijlers van goede zorg: https://www.presentie.nl/publicaties/item/588-de-ontdekking-van-kwaliteit-theorie-en-praktijk-van-relationeel-zorg-geven.
  Bronnen die een aanvullende verrijking kunnen bieden voor sociale professionals.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.