Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pgb voor activerende begeleiding blijft

Het persoonsgebonden budget voor activerende begeleiding op basis van psychiatrische problemen, blijft in 2007 gewoon in de huidige vorm bestaan. Pas in 2008 wordt dit deel van het persoonsgebonden budget overgeheveld uit de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet.
Pgb voor activerende begeleiding blijft

Dat blijkt uit een brief die minister Hoogervorst op 1 september aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, is blij met dit uitstel. Per Saldo voorzag door de voorgenomen overheveling grote problemen voor duizenden budgethouders. Vooral voor volwassenen met een GGz achtergrond en voor ouders van kinderen met aandoeningen als autisme, PDDNos of ADHD. Die dreigende problemen zijn voorlopig van de baan.
Grote gevolgen
Tot voor kort was minister Hoogervorst was van plan om de geneeskundige Geestelijke Gezondheidzorg (GGz) over te hevelen uit de ene wet (de AWBZ), naar de andere wet (de Zorgverzekeringswet). De geneeskundige GGz zou dan niet meer betaald worden door het zorgkantoor, maar door de zorgverzekeraars. Het lijkt een klein verschil, maar voor duizenden mensen met een persoonsgebonden budget voor activerende begeleiding vanwege psychiatrische problemen zouden de gevolgen heel groot zijn. Hun huidige persoonsgebonden budget maakt deel uit van de AWBZ. Het was nog volstrekt onduidelijk hoe dat persoonsgebonden budget in de nieuwe regeling er uit zou komen te zien. De onzekerheid onder budgethouders was groot.

ToekomstAan die onzekerheid is nu voorlopig een einde gemaakt. Het persoonsgebonden budget voor activerende begeleiding blijft gewoon in de AWBZ. Tenminste, in 2007. De regering is wel van plan om deze activerende begeleiding per 2008 alsnog uit de AWBZ te halen en over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet. Per Saldo wil daarom volgend jaar intensief in gesprek met de politiek en met zorgverzekeraars om er voor te zorgen dat er bij een mogelijke overheveling van de GGz in 2008 niet alsnog grote problemen ontstaan voor budgethouders. Als het aan Per Saldo ligt wordt de overheveling niet alleen uitgesteld, maar ook anders vormgegeven. Per Saldo zou het liefste zien dat alle chronische zorg in de AWBZ blijft, ook als het gaat om begeleiding van volwassenen en kinderen met een psychiatrische achtergrond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.