Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pgb-maatregel opgeschort

De maatregel dat mensen met een persoonsgebondenbudget (pgb) elkaar niet meer mogen helpen, wordt opgeschort. Dit maakte staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten vorige week bekend tijdens het algemeen overleg over pgb's in de Tweede Kamer. Het verbod was een van de maatregelen die per 1 januari dit jaar zijn ingegaan. De reden was dat hier makkelijk mee gefraudeerd zou kunnen worden.
Pgb-maatregel opgeschort

De Tweede Kamer drong bij de staatssecretaris aan deze maatregel te heroverwegen, nadat er signalen waren binnengekomen dat de inzet met de beste bedoelingen gebeurt. De staatssecretaris gaat met onder andere Per Saldo deze signalen bekijken. Zij zal de Tweede Kamer voor 1 april 2011 informeren over haar standpunt en maatregelen aankondigen die voor een ‘goed en solide pgb’ moeten zorgen.

Participatiebudget
De ChristenUnie spoorde de staatssecretaris in het kamerdebat aan om werk te gaan maken van het participatiebudget. Deze partij vreest dat er niets terecht komt van het plan om serieus te gaan kijken hoe één budget kan worden ingevoerd op alle levensterreinen.

Budgetgarantie
GroenLinks wilde met een nieuwe motie komen om alsnog de budgetgarantie van het pgb te verbreden, maar de coalitie gaf indiener Linda Voortman (GroenLinks) hiervoor geen ruimte. Voortman: ‘De motie van december wilde budgetgarantie bewerkstelligen voor alle mensen met een zzp en niet alleen voor de nieuwe mensen die voor 1 juli met een pgb in een wooninitiatief gaan wonen. Daarom wil ik opnieuw een motie indienen om dit duidelijk te krijgen. Maar dat lukt alleen als andere partijen akkoord gaan met een voortzetting van dit algemeen overleg.’

Indicatiestelling
Veldhuijzen kwam PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert tegemoet met een onderzoek naar de sterke groei van het aantal pgb-houders. Wolbert vermoedt dat dat komt door de ‘bulkaanpak’ van het Centrum indicatiestelling (CIZ). Het CIZ laat eenvoudige hulpvragen over aan zorgaanbieders. Dat is mede ingegeven door forse bezuinigingen, waardoor het CIZ de afgelopen jaren het werk met honderden mensen minder moest doen.

Teleurstellend
Belangenbehartiger Per Saldo noemde het debat “ronduit teleurstellend”. De bezuinigingen die in december vorig jaar werden aangekondigd gaan gewoon door, aldus de organisatie. Per Saldo wijst op de afspraak dat mensen die thuis wonen en in de problemen komen doordat hun budget te laag is zich kunnen melden.

Lees ook: Zorgkantoren: ‘Pgb te fraudegevoelig’,

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
 

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>
 

Bron: Rijksoverheid/Zorgvisie/Per Saldo/foto: stock.xchng

1 REACTIE

  1. Men trouwt met de trouwbelofte om elkaar bij te staan in voor- en tegenspoed.
    En bij tegenspoed of ziekte wenst een partij betaald te worden, of eventjes bij enige zorgmomenten. We leven wel in een kromme wereld. Wat is nou liefde, waarvoor ben je bij elkaar?Dit geldt ook voor andere vormen van relaties natuurlijk.