Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Pedagogische hulp voetbalclubs werkt goed’

Een pedagogisch coördinator kan op lange termijn een positieve bijdrage leveren aan de opvoeding en het opgroeien van kinderen bij sportverenigingen. Problemen bij jongeren worden zo eerder herkend, waardoor er direct op kan worden ingespeeld.
'Pedagogische hulp voetbalclubs werkt goed'
Foto: ANP-Photo/Koen van Weel

Dat concludeert het Verwey-Jonker Instituut dat de werkzaamheden van een sportpedagoog tussen 2010 en 2012 bij twee voetbalverenigingen in Rotterdam-Zuid onderzocht. De pedagoog was aangesteld op initiatief van de deelgemeente IJsselmonde en Rotterdam Sportsupport als reactie op de toename van geweld en criminaliteit bij sportverenigingen in het algemeen.

Opvoedproblemen

De pedagogische ondersteuning leidt onder meer tot meer betrokken ouders en een kleiner verloop onder jeugdleden. Ook zeggen trainers, teamleiders en andere vrijwilligers eerder signalen van opvoed- en opgroeiproblemen bij jeugdspelers te herkennen. ‘De sportvereniging blijkt, naast andere vindplaatsen als het onderwijs en de jeugdzorg, een belangrijke plek te kunnen zijn voor het signaleren van opvoed- en opgroeiproblemen’, aldus het Verwey-Jonker Instituut.

Winnen

Pedagogisch medewerker Ineke Kalkman kwam 2 jaar lang over de vloer bij de voetbalverenigingen DRL en Overmaas. ‘De actualiteiten rond het grensrechterincident in Almere tonen aan dat er bij sportverenigingen soms veel te winnen is op pedagogisch gebied. Vaak heeft dit te maken met onvoldoende beleid voor gedrag, normen en waarden’, aldus Kalkman.

Wijk

Niet iedere sportvereniging hoeft nu een sportpedagoog in huis te halen. ‘Dat ligt aan de vereniging en de jongeren die er lid zijn’, zegt onderzoeker Niels Hermans. ‘Ik verwacht dat vooral clubs in wijken met vrij veel sociaal-economische problemen geholpen zouden zijn met pedagogische ondersteuning, zoals hulp bij het optuigen van plannen en beleid, het dienen als vraagbaak voor trainers en back-up bij incidenten. Bij sommige jeugdleden van deze sportverenigingen zie je bij het sporten de problemen terug die ook in de wijk spelen. Goede samenwerking met jeugdzorg is daarom ook onontbeerlijk’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.