Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt krijgt meer te zeggen over AWBZ-zorg

Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen krijgen meer te zeggen over de inhoud van hun zorg. Instelling zijn moeten met nieuwe cliënten bespreken wat voor zorg ze krijgen. De uitkomsten worden vastgelegd in een zorgplan. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Jet Bussemaker.
Patiënt krijgt meer te zeggen over AWBZ-zorg

Door Alexandra Sweers – De meeste zorgaanbieders werken al met een zorgplan, maar daarin komen de wensen van patiënten vaak nauwelijks aan bod. Volgens Bussemaker moeten in het ‘nieuwe’ plande doelen van de zorgverlening vastgelegd worden. En ook hoe deze doelen bereikt worden en welke zorg de cliënt kan verwachten.

Zorgzwaarte
De Inspraak van de cliënt is volgens de staatssecretaris steeds meer nodig, zeker met het oog op de komende veranderingen in de financiering van de zorg. Hierdoor krijgen de instellingen hun geld op basis van de zorgzwaarte van hun cliënten. Het zorgplan is een goed instrument om gemaakte afspraken vast te leggen, laat VWS weten.

Aandacht
Het zorgplan verbetert niet alleen de positie van de cliënt. Het zet ook een basisnorm voor zorgaanbieders die te weinig aandacht besteden aan het gebruik van zorgplannen. Bovendien krijgt de

Inspectie voor de Gezondheidszorg als toezichthouder meer inzicht in de manier waarop zorgaanbieders met hun cliënten omgaan als het gaat om de invulling van het zorgplan.

Goede zaak
De beroepsvereniging van Verpleegkundigen en verzorgenden V&VN laat weten achter het voorstel van Bussemaker te staan. ‘Wij vinden dit een goede zaak. Het plan zelf is niet nieuw, maar het gaat erom dat men de tijd neemt om het plan meer uit te werken. Dat wordt veel gedaan door de verpleegkundigen en verzorgenden. Op deze manier weet men beter wat de wensen en behoeften van de cliënt zijn en is het uiteindelijk makkelijker om de juiste hulp te geven’, aldus de woordvoerster.

Het besluit geldt alleen voor cliënten die langer dan 3 maanden AWBZ-zorg ontvangen. Hulp op basis van de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo), zoals huishoudelijke verzorging, valt niet onder het besluit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.