Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met dementie langer thuis door logeerhuis

Om mantelzorgers van thuiswonende mensen met dementie zo nu en dan te ontzien, zette stichting WarmThuis het logeerhuis op. Tot drie weken kunnen de mensen met dementie logeren. Uit de resultaten van afgelopen vijf jaar blijkt dat de logees hierdoor een half jaar tot een jaar langer thuis kunnen wonen.
Foto: Pixabay

‘Als mijn man ’s nachts wakker wordt, roept hij niet meer mijn naam, maar de naam van een medewerker van WarmThuis.’ Jolanda zorgt voor haar dementerende man Alberto. Het was een bewuste keuze om voor hem te mantelzorgen, wat niet wegneemt dat het zwaar is. Vier keer per jaar logeert Alberto daarom tien dagen bij Warm Thuis. Ze is er niet rouwig om, dat haar man de naam van een medewerker van WarmThuis roept: ‘Daaruit blijkt hoe fijn en thuis hij zich daar voelt. Als hij logeert kan ik even opladen en blijft onze situatie vol te houden.’

Bekende omgeving

Stichting WarmThuis beheert twee kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen met dementie in Oterleek en Zuidermeer, Noord-Holland. Naast die woonvoorziening, verzorgen ze ook dagbesteding en ze hebben sinds respectievelijk 2014 en 2016 vijf logeerbedden per locatie waar mensen met dementie, die nog thuiswonen, tot maximaal drie weken per logeerperiode kunnen verblijven. Nieuwe logees komen via de dagbesteding of ze staan op de wachtlijst om bij WarmThuis te komen wonen. Als ze vanuit de dagbesteding komen, is WarmThuis al een bekende omgeving voor de logees.

150 logees

Per jaar kunnen er zo’n 150 mensen met dementie een paar dagen tot maximaal drie weken logeren. De zorg en aandacht wordt gegeven door gekwalificeerde medewerkers en betaalt vanuit de WLZ, of PGB of door de gezinnen zelf. ‘Het zou fijn zijn als het ook vanuit de Wmo betaald kan worden, maar daarvoor zijn de tarieven te laag’, vertelt Hans van Amstel, directeur bestuurder van Stichting WarmThuis.

Flexibel

WarmThuis kan tot op zekere hoogte flexibel zijn in wanneer de logees kunnen komen. Toen Jolanda ziek was, kon haar man spontaan een paar dagen bij WarmThuis logeren, zodat zijzelf weer kon aansterken. Al is die flexibiliteit beperkt doordat er op beide locaties vijf bedden zijn; als die bezet zijn is er geen plek.

Zinnige Zorg Award

Gisteren ging WarmThuis op voor de Zinnige Zorg Award van zorgverzekeraar VGZ. Mantelzorger Jolanda vertelde aan de zaal en de jury hoe fijne plek ze het vindt. ‘Mijn man en ik worden er met respect en liefde behandeld. We voelen ons weer mens. Het geeft mij weer wat meer zekerheid en rust om te weten dat ik soms ontzien wordt.’ Met de publieksstemmen belandde WarmThuis in de top vijf van de negen initiatieven die genomineerd waren.

Winnaar: Case4Stoma

De Zinnige Zorg Award werd gewonnen door het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Zij ontwikkelden een training voor stoma patiënten met het project ‘Care4Stoma’. Waar voorheen stoma-patiënten pas ná de operatie hun stoma leren verzorgen, traint het Catharina Ziekenhuis patiënten al vooraf. ‘Voorheen kon 10% van de patiënten zonder thuiszorg naar huis, met Care4Stoma lukt is dat 90% van de patiënten.’ Hiermee besparen ze gemiddeld vier maanden thuiszorg. De eerste prijs bedraagt een check van €10.000 die het ziekenhuis kan besteden aan het verder ontwikkelen van de care4Stoma.

Nieuwe vestigingen

Uiteraard gaat WarmThuis ondanks het ‘verlies’ moedig voorwaarts. Op dit moment helpen ze drie andere initiatieven om hun eigen vestiging op te zetten. Het idee is dat ze de eerste drie jaar vallen onder de verantwoordelijkheid van Stichting WarmThuis en daarna als eigen stichting verder gaan. ‘De kleinschaligheid van onze organisatie is ook onze kracht. We willen geen bestuur op afstand’, vertelt Van Amstel.

Logeerzorg

Het logeren zoemt rond in de sector. Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Sophie Hermans (VVD) presenteerde afgelopen vrijdag hun voorstel voor ‘logeerzorg‘, waarin ze Minister de Jonge opriepen om een pilot te draaien met een ‘parttime verpleeghuis’. WarmThuis is hier niet bij betrokken, maar heeft wel advies gegeven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.