Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Paracetamol vermindert lastig gedrag bij dementerenden

De pijnstiller paracetamol kan stuurs gedrag bij dementerenden verminderen, zo ontdekten Noorse onderzoekers. Dementerende ouderen die paracetamol of een andere pijnstiller kregen, vertoonden 17 procent minder geagiteerd gedrag, meldt dagblad Trouw.
Paracetamol vermindert lastig gedrag bij dementerenden

Dat een simpele paracetamol gedragsproblemen bij dementerende ouderen kan verhelpen is volgens Marcel OldeRikkert, hoogleraar geriatrie in het UMC st Radboudt in Nijmegen en hoofd van het Alzheimer Centrum Nijmegen, niet helemaal een verrassing. Veel dementerenden hebben las van pijnklachten, maar kunnen dit niet goed aangeven, zegt de hoogleraar in de krant. En dat resulteert in schoppen, vloeken, of gooien met voorwerpen.

Hartaanval
Vaak krijgen ‘lastige’ ouderen antipsychotica voorgeschreven om hun gedrag in te dammen, maar daar zitten nadelen aan. Het medicijn verhoogt de kans op een hartaanval, en kan voor bewegingsstoornissen zorgen. Volgens OldeRikkert werken antipsychotica nauwelijks beter dan een placebo. ‘Het maakt mensen rustiger, maar ze blijven pijn houden.’

Behandeling
Of de paracetamol nu de oplossing is, betwijfelt de hoogleraar. Hij is wel positief, maar het moet ook in Nederlandse klinieken hetzelfde effect hebben. ‘Bovendien zou het beter zijn wanneer iedere oudere een individuele behandeling krijgt, in plaats van een pijnstiller.’ Pijn is niet altijd de oorzaak van gedragsproblemen, het kan ook een uiting van volledige uitputting en stress zijn.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Trouw/Foto: ANP/Lex van Lieshout

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.