Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Overheid wil ook werklozen bij aanbestedingen

Het Rijk wil bij het inkopen van diensten, zoals in de schoonmaak, catering en bouwprojecten, dat ook werklozen en gehandicapten worden ingezet die anders moeilijk aan de slag komen. Vanaf 1 juli dit jaar wordt dit een voorwaarde die de rijksoverheid in het contract opneemt bij de aanbesteding van opdrachten met een waarde van boven de 250.000 euro.
Overheid wil ook werklozen bij aanbestedingen

Dit heeft het kabinet vrijdag besloten in de ministerraad op voorstel van minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken). De bewindspersonen hopen op deze manier meer werk(ervarings)plekken te creëren voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Aan de bak
Er wordt naar gestreefd dat 5 procent van het werk bij de aanbestedingen straks wordt gedaan door mensen, die moeilijk aan de bak komen. De komende twee jaar wordt de uitvoering van de plannen verder ontwikkeld.

Jongeren
Mede op initiatief van het CDA en de PvdA in de Tweede Kamer zijn de afgelopen tijd al initiatieven genomen om uit te proberen of bij aanbestedingen gevraagd kan worden dat daarbij bijvoorbeeld ook gehandicapten met een Wajong-uitkering en werkloze jongeren zonder werkervaring of goede opleiding worden ingezet. Gemeenten hebben al meer ervaring met het inzetten van mensen uit de bijstand en sociale werkplaatsen bij het uitbesteden van werk.

Kwaliteit

Uit onderzoek van TNO blijkt nu dat hierdoor daadwerkelijk mensen een kans krijgen om aan de slag te komen of werkervaring op te doen, die ze misschien anders niet hadden gekregen. Bovendien blijkt het niet zo te zijn dat de overheid duurder uit is of dat de kwaliteit van het werk achteruitgaat als van uitvoerders wordt geëist dat ze ook mensen inzetten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

1 REACTIE

  1. Ik vind het een fantastische ontwikkeling dat de zogenaamde 5% regeling binnenkort landelijk wordt uitgerold. Alleen al in Rotterdam zijn er vorig jaar zo’n 520 langdurig werkzoekenden via de regeling ingezet. Kun je nagaan wat de landelijke invoer zal opleveren!
    Als Rotterdamse coördinator van de 5% regeling merken we dat de regeling ook door werkgevers goed wordt ontvangen. Naast dat zij via de regeling iets teruggeven aan de samenleving, profiteren zij van een vakbekwame en goed gemotiveerde arbeidskracht. Op de website 5procentregelingrotterdam.nl worden ervaringen gedeeld en is meer informatie terug te vinden.
    Hans Broere, manager DAAD

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.