Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overdracht ouderenzorg en ziekenhuizen moet beter

De informatieoverdracht tussen ziekenhuis en instellingen voor de ouderenzorg moet beter. Er bestaan nauwelijks standaarden tussen bijvoorbeeld het ziekenhuis en de thuiszorg. Tussen huisartsen en ziekenhuizen is dit wel het geval. Aangezien er jaarlijks 300.000 kwetsbare ouderen worden opgenomen in het ziekenhuis, pleit het NIVEL voor een betere overdracht.
Overdracht ouderenzorg en ziekenhuizen moet beter
Foto: ANP Photo

Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) onderzocht met Vilans, EMGO+ VUmc en Kiwa Prismant voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg hoe het ervoor staat met de standaarden voor informatieoverdracht. Zij zagen dat, in de weinige standaarden voor informatieoverdracht die er zijn, relevante zorgverleners niet eens worden genoemd.

Specialisten ouderengeneeskunde

De onderzoekers doelen onder andere op specialisten ouderengeneeskunde in het ziekenhus. Zij spelen een cruciale rol in de zorg voor ouderen in verpleegtehuizen, maar komen bijna niet in de overdracht voor. Ook is het vaak niet mogelijk dat een patiëntendossier door meerdere partijen kan worden ingezien.

Lokale voorbeelden

Op lokaal gebied bestaan er wel enkele voorbeelden van een goede informatieoverdracht, zoals in Eindhoven, Amsterdam en Den Haag. Carolien de Blok, onderzoeker van NIVEL: ‘Zeker gezien de groeiende groep ouderen is het belangrijk dat het veld ook zelf initiatief neemt om de informatieoverdracht te verbeteren. Hierin kunnen instellingen van bestaande initiatieven leren waardoor uiteindelijk alle ouderen in Nederland daarvan profiteren.’

Inspectie voor de Gezondheidszorg

In de Staat van de Gezondheidszorg 2011 pleitte de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ook al voor meer aandacht voor informatieoverdracht. Als voorbeeld werd een oudere genoemd die thuiszorg krijgt, naar de dagopvang gaat, medicijnen krijgt voorgeschreven door de huisarts die de thuiszorg vervolgens moet verstrekken terwijl de internist andere medicijnen voorschrijft voor de behandeling van bijvoorbeeld operatiewonden. Het is is zo’n situatie belangrijk dat de informatie tussen de verschillende zorgverleners correct, compleet en tijdig wordt overgedragen vindt de IGZ.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.