Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Overbelaste mantelzorger vindt Wmo-loket niet

Meer dan de helft van de ruim 300.000 mantelzorgers voelt zich zwaar belast. Dat blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg van Alzheimer Nederland. Een op de drie mantelzorgers weet niet eens dat er een Wmo-loket is dat hen kan ondersteunen. Gemeenten moeten werk maken van ondersteuning aan mantelzorgers, waarschuwt Alzheimer Nederland.
Overbelaste mantelzorger vindt Wmo-loket niet
Foto: ANP

Onbekendheid met het gemeentelijke Wmo-loket – of zorgloket – is een probleem, omdat mantelzorgers daardoor ondersteuning mislopen. Dat concludeert directeur Gea Broekema van Alzheimer Nederland. Uit de tweejaarlijkse Dementiemonitor Alzheimer blijkt dat een derde van de mantelzorgers het Wmo-loket niet kent. Nog eens een derde kent het wel, maar is er nooit geweest. Een groot probleem, volgens Broekema, dat snel door gemeenten aangepakt moet worden: ‘Uit het onderzoek blijkt dat nu al meer dan de helft van de mantelzorgers zich zwaar belast voelt. Dat zijn dus 150.000 van de ruim 300.000 mantelzorgers. Een enorm aantal.’

Gemeenten

Voor de Dementiemonitor Mantelzorg zijn  3322 mantelzorgers bevraagd. De gemeenten hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de taak mantelzorgers te ondersteunen en zo overbelasting tegen te gaan. Uit de dementiemonitor blijkt ook dat zorgloketmedewerkers de mantelzorger nog te weinig bevragen op de sociaal-emotionele  aspecten, zoals de steun die zij kregen vanuit hun sociale omgeving. Broekema: ‘Dat zijn juist onderwerpen die belangrijk zijn om een participatiesamenleving te creëren, zoals het kabinet wil.

Mantelzorgconsulent Jos Hermens vindt vergaande dilemma’s achter de voordeur. ‘De angst om afhankelijk te zijn kom ik vaak tegen. Mantelzorgers hebben ook vaak een groot schuldgevoel over de zorg die ze op zich nemen.’ Lees hier meer >>

Ondersteuning mantelzorger

Veel mantelzorgers hebben het gevoel er alleen voor te staan, zegt Broekema, ‘Ze zorgen dag en nacht voor hun naaste met dementie en de situatie laat hen nooit los. Deze druk en belasting zal alleen nog maar toenemen. Het beleid is er op gericht dat mensen zo lang mogelijk thuis wonen, met steun van hun sociale netwerk.’ Gemeenten moeten volgens Alzheimer Nederland nog veel werk verzetten om de ondersteuning van mantelzorgers goed te regelen. Haast is geboden: ‘De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning wordt op 1 januari 2015 van kracht. Gemeenten hebben nog minder dan een halfjaar om de ondersteuning van mantelzorgers goed te regelen.’

Programma

Alzheimer Nederland roept gemeenten op om een specifiek programma in te zetten om de ondersteuning van mantelzorgers op een hoger niveau te brengen: ‘Gemeenten hebben hiervoor 6 miljoen euro extra gekregen. Voor zorgorganisaties is het programma “In voor Mantelzorg” een hulpmiddel om mantelzorgers beter te ondersteunen. Het zou goed zijn als ook gemeenten een dergelijk programma in het leven zouden roepen’, aldus de directeur van Alzheimer Nederland.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

2 REACTIES

  1. Ik heb deze site eens nagelezen, en dit is het eerste bericht waar gesproken wordt over gevoelens van mensen. In al die andere blogs hier wordt gesproken over innovatie en gedachten en hoe het zou moeten ‘ kunnen’ in de zorg. Oude mensen en gehandicapeten zijn mensen, het is geen bedrijf dat je economisch gezond kan maken. Je kan denken wat je wilt, maar voelen is hier veel belangrijker en zou ook veel beter werken.

  2. Lees alle reacties
  3. Ook al is het alleen al de reisvergoeding, vrijstelling van solicitatieplicht, eens een bedankje hier en daar in plaats van minachting. Dat zou al heel veel helpen. Ik zorg voor mijn zoon met autisme en voor mijn ouders. Ze wonen in een andere plaats, ik heb nu al moeite met het vervoer daar naar toe omdat de papieren treinkaartjes verdwijnen en de daarmee ook de samenreiskorting. Ik heb geen geld voor de borg op de ov-jaarkaart, die is veel te hoog. In plaats dat ik geholpen wordt wordt ik juist gekort. Het is een schande.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.