Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oud worden doe je niet alleen

Ouderen moeten langer zelfstandig thuis wonen. Maar ze kunnen niet alles zelf meer, dus krijgen ze zorg en ondersteuning. Fotograaf Ilvy Njiokiktjien woonde een week lang bij de 89-jarige mevrouw Van Egten en maakte voor het NRC een mooi beeldverhaal.
Jenny van Egten
‘Zoals je geleefd hebt

‘In de ochtend komt Marion, van de wijkverpleging. Zij helpt mij bij het aantrekken van de sokken. Ze behandelt eerst met een kwastje mijn kalknagel. Ze smeert mijn benen in met olie, want die zijn erg droog, en daarna trekt ze mijn sok aan. Ik kan er na het breken van mijn knie zelf niet meer bij. Het is vervelend dat ik het zelf niet meer kan, want nu ben ik in één keer hulpbehoevend geworden, dat was ik eerst niet. Ik ben altijd erg zelfstandig geweest, dus dat was even wennen voor mij.’

Beeldverhaal

15 Procent van de volwassen, zelfstandig wonende Nederlanders heeft in 2015 zorg en ondersteuning ontvangen, dat is bijna 2 miljoen mensen. Dat blijkt uit maandag verschenen cijfers van het SCP. Het vaakst gaat het om hulp bij het huishouden. Fotograaf Ilvy Njiokiktjien maakte een prachtig beeldverhaal voor het NRC over de 89-jarige mevrouw Jenny Schneider – van Egten.

Bijna 2 miljoen mensen krijgen zorg en ondersteuning. De meesten krijgen hulp uit het sociale netwerk. Een op twaalf mensen vindt dat ze onvoldoende zorg en ondersteuning krijgt. Dat blijkt uit de kerncijfers 2015 van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Lees meer>>

Wijkverpleging

‘Zoals je geleefd hebt, word je oud, dat is een belangrijk iets om te weten’, zegt Jenny van Egten. ‘Bij het douchen en aankleden wil ik soms te snel alles doen, maar de dames van de wijkverpleging letten erop dat ik dat niet doe, want multitasken gaat niet echt meer. Ik leer veel van ze.’

Bekijk het beeldverhaal op de website van het NRC>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.