Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opstandige demente is mogelijk depressief

Prikkelbaarheid is bij dementerenden vaak een symptoom van depressie. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere het Nivel. Depressie wordt meestal nog niet herkend aan de hand van prikkelbaarheid. Dit symptoom kan nu toegevoegd worden aan de lijst van criteria voor depressie bij dementen.
Opstandige demente is mogelijk depressief

Door Carolien Stam – Op psychogeriatrische verpleeghuisafdelingen in Nederland is 85% van de bewoners dementerend. Velen van hen lijden ook aan depressie. Met de Provisional Diagnostic Criteria for Depression of Alzheimer Disease stelden onderzoekers van het NIVEL, EMGO+ en Hogeschool INHolland vast dat 19% van de verpleeghuisbewoners met dementie een depressie hebben.

Herkennen
Volgens NIVEL-onderzoeker Renate Verkaik is het opvallend dat prikkelbaarheid zo vaak voorkomt. ‘Eerder werd dit niet als symptoom voor depressie gezien. Maar het kan juist worden gebruikt om een depressie bij verpleeghuisbewoners met dementie te herkennen.’

Richtlijn
De onderzoekers publiceren hun conclusies in het American Journal of Geriatric Psychiatry. Het artikel maakt deel uit van het onderzoek waarop Renate Verkaik in april van dit jaar is gepromoveerd. Door depressie zijn bewoners somber en hebben ze meer zorg nodig. De NIVEL-onderzoeker zocht naar een manier om depressie bij verpleeghuisbewoners met dementie te verminderen. Ze kwam uit op een richtlijn voor verzorgenden, omdat zij bewoners dagelijks begeleiden.

Plezierige activiteiten
Bewoners in verpleeghuizen waar gewerkt wordt met deze richtlijn, blijken in de meeste gevallen minder depressief. Verkaik: ‘We hebben zelfs aanwijzingen dat hoe succesvoller de richtlijn is ingevoerd, hoe meer bewoners daar baat bij hebben.’ Verzorgenden leren om systematisch in kaart te brengen welke ‘plezierige’ activiteiten het best bij bewoners passen, zoals luisteren naar favoriete muziek of wandelen in de tuin. Verzorgenden grijpen bijvoorbeeld terug op hobby’s van vroeger. Daarbij moeten ze wel rekening houden met de beperkingen die een bewoner nu heeft.

Het onderzoek is gefinancierd door ZonMw binnen het programma ‘Verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. Tussen weten en doen.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Het resultaat van dit onderzoek verbaasd mij helemaal niets!
    Als activiteitenbegeleider bij jong dementerende mensen kom ik het elke dag tegen dat je de sombere, boze, depressieve stemming van de clënt positief kan beInvloeden door activiteiten, waardoor de cliënt zich weer beter gaat voelen en vaak plezier heeft. De activiteiten pas ik aan en stem ik af op de wensen, leefstijl en beleving en mogelijkheden van de bewoner.
    Van mijn collega’s uit de zorg krijg ik vaak te horen dat zij geen tijd voor activiteiten hebben. Waar zijn in het onderzoek de resultaten van de activiteitenbegeleiders onderzocht?
    Krina Vonk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.