Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opnieuw meer meldingen euthanasie

3695 mensen zijn afgelopen jaar overleden door euthanasie. Dat aantal is sinds 2010 gestegen met 18 procent, zo hebben de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie dinsdag bekendgemaakt. Sinds 2006 is er een stijging zichtbaar van het aantal meldingen van 'levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding'.
Opnieuw meer meldingen euthanasie

In het jaarverslag van 2011 staat dat het in 3346 gevallen ging om levensbeëindiging op verzoek (euthanasie), in 196 gevallen was er sprake van hulp bij zelfdoding en 53 keer betrof het een combinatie van beide. De reden van de toename de afgelopen jaren is onderdeel van een vervolgonderzoek, de commissies verwachten dat onderzoek eind dit jaar te hebben afgerond. (Bij euthanasie dient de arts de dodelijke middelen toe, bij hulp bij zelfdoding doet de patiënt dat zelf)

Pychische aandoening
De meeste patiënten die euthanasie plegen omdat ze uitzichtloos en ondraaglijk lijden, hebben kanker. Het afgelopen jaar werden ook 13 patiënten met een psychiatrische aandoening geholpen bij levensbeëindiging. Dat heeft volgens de commissies waarschijnlijk te maken met toegenomen bereidheid van artsen om mensen met een psychiatrische aandoening ook bij te staan bij het beëindigen van hun leven. Voor mensen met psychiatrische klachten is het lastig aan te tonen dat ze uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

In vier van de euthanasiegevallen zou de arts onzorgvuldig hebben gehandeld, één van die zaken ligt momenteel nog bij het Openbaar Ministerie.

Bron: ANP/ANP-Photo/Roos Koole

1 REACTIE

  1. Dat zal in de komende jaren nog wel meer worden. Als je Chronisch ziek bent en je moet zoveel aan extra eigen bijdragen betalen dan kom je in een financiële cirkel terecht waar je niet meer uit komt en dan wil je niet meer leven.
    Kun je niet meer leven met zoveel schuld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.