Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook geld nodig voor ouderenzorg thuis

Ouderenzorg is meer dan alleen het verpleeghuis. Negentig procent van de mensen die zorg nodig hebben wonen gewoon thuis. Extra geld voor zorg moet dan ook breed worden ingezet.
thuiszorg
Het beleid om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen staat volgens de organisaties onder druk - Foto: Fotolia

Dat schrijven mantelzorgers, zorg-werknemers, cliënten, zorgaanbieders en gemeenten in een open brief aan informateur Tjeenk Willink. Dit in reactie op het voorstel van staatssecretaris Van Rijn deze week. Van Rijn vindt dat een nieuw kabinet tenminste 2 miljard euro uit moet trekken voor verpleeghuiszorg. Daarmee zou vooral meer personeel moeten worden aangetrokken, zo’n 40.000 verpleegkundigen.

Zorg thuis

De organisaties die de brief schrijven zijn: ANBO ouderenbelangenbehartiger, Mezzo mantelzorg belangenbehartiger, ActiZ werkgeversorganisatie Verpleging en Verzorging, de vakbonden De Unie en Nu ’91 en de gemeente Amsterdam. De organisaties erkennen dat de langdurige zorg op alle niveaus goed dient te zijn, dus ook in verpleeghuizen. ‘Maar de praktijk laat zien dat zeer kwetsbare ouderen steeds vaker thuis wonen en voor hen komt pas het verpleeghuis in beeld als het niet anders kan. Verpleegzorg omvat dan ook zowel verpleegzorg thuis als zorg in een verpleeghuis,’ aldus de organisatie in de brief aan Tjeenk Willink.

Mensen worden steeds ouder en ouderen, ook als ze een zwakke gezondheid hebben, wonen steeds langer thuis. Deze ouderen redden het niet alleen en hebben veel meer hulp nodig dan ze van familie kunnen krijgen. Verder ontbreken passende hulp en hulpmiddelen van de gemeente. Dat blijkt uit onderzoek. Lees meer>>

Tekort wijkverpleegkundigen

Het beleid om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen staat volgens de organisaties onder druk door de snel stijgende vraag naar zorg: ‘Diverse signalen bevestigen dit.  Zo zijn er oplopende tekorten bij de wijkverpleging, nu al €150 miljoen euro. Er zijn aanbieders die nee moeten verkopen aan ouderen omdat de afspraken met de verzekeraars dreigen te worden overschreden of omdat er te weinig personeel is.’

Mantelzorgers

Verder constateren de organisaties dat een toenemend aantal ouderen zich meldt zich op de SEH, de spoedeisende hulp, door slechte afstemming in de met huisartsen en thuiszorgorganisaties. Ook neemt de druk op mantelzorgers toe, zodat in deze groep nieuwe zorgproblemen ontstaan.

Lees hier de brief van de zorg- en cliënt organisaties aan informateur Tjeenk Willink

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.